Кризата, предизвикана от коронавируса, отказа българите да започнат свой бизнес. Регистрациите на нови фирми в България намаляват с 38,4% на годишна база през второто тримесечие на фона на ограничителните мерки във връзка с коронавируса, показват последните данни на Евростат.

По този показател страната ни е на четвърто място в европейския съюз (ЕС). Начело е Португалия с 48,2% спад на новите бизнес регистрации, следвана от Испания с 47,8% и Италия с 39,5%. След нас е Румъния с понижение от 35,1%.

От държавите, за които има данни, само в Литва регистрациите на нови фирми леко се увеличават за периода – с 1,6%. Най-малък спад е отчетен в Естония – 9,5%.

Евростат подчертава, че като цяло в ЕС и еврозоната регистрациите на нови фирми се увеличават от 2015 до 2019 г. Тази тенденция се нарушава само през първите две тримесечия на 2020 г. Обяснението са ограниченията, недостъпността на администрациите заради блокадите, както и удължаването на редица срокове заради мерките за ограничаване на разпространението на вируса.

Намаляват и фалитите на фирми в България през второто тримесечие на тази година спрямо същия период миналата. Това показват последните данни на Евростат.

 

Евростат

В България е отчетено намаление на заявленията за фалит с 33,6% на фона на блокадата през пролетта, т.е. хората, и да са имали намерение официално да подадат документи за прекратяване на фирмата, не са го направили заради ограниченията.

Лидер по този показател е Италия със 71,6%, следвана от Белгия с 57,2% спад на фалитите. На трето място е Литва с 54,2%, а на четвърто – Австрия с 37,5%.
Същевременно се отчита ръст на подадените документи за фалит в Полша – с 19,8%, Естония – 14,7%, Португалия – 12,9%.

Що се отнася до ЕС като цяло, през второто тримесечие на 2020 г. сезонно коригираният брой регистрации на предприятия намалява с 20,4% в еврозоната и с 20,5% в ЕС в сравнение с предходното тримесечие. През първото тримесечие на годината, когато мерките за ограничаване на COVID-19 започнаха широко да се въвеждат от държавите членки, броят на регистрациите на предприятия намалява с 14,2% в еврозоната и с 13,9% в ЕС в сравнение с последното тримесечие на 2019 г.

През второто тримесечие на 2020 г. сезонно коригираният брой на обявленията за несъстоятелност намалява с 35,8% в еврозоната и с 26,5% в ЕС в сравнение с първото тримесечие на 2020 г. През първото тримесечие декларациите за несъстоятелност намаляват с 15,7% в еврозоната и с 15% в ЕС.

Що се отнася до броя обявления за несъстоятелност, през последните години се наблюдава явна тенденция към намаляване, посочват от европейската статистическа служба.