От 1 април всяка бензиностанция е задължена да вписва в касовите бележки каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях. Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си.

Само пет месеца след като управляващите решиха да се подменят всички касови апарати и въведоха по-строги изисквания за софтуера, който управлява продажбите, те наложиха нови промени, които шокираха бизнеса.

Този път ударът е върху бензиностанциите, за които се въвеждат допълнителни изисквания как да изглеждат касовите бележки при покупка на горива. Според експерти допълнителните разходи могат да доведат и до повишаване на цената на горивата.

От 1 април всяка бензиностанция е задължена да издава касови бележки, в които да е видно каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях. Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си. На бележките трябва да бъде отпечатан и QR код, който при сканиране със смартфон дава информация на потребителя дали покупката му е отчетена в НАП. Това е описано в обнародваните изменения в наредбата в "Държавен вестник".

Промените пораждат пореден технически проблем пред бизнеса. Въпреки че са регистрирани по ДДС, срокът, в който бензиностанциите трябва да се съобразят с новите изисквания за софтуера, който управлява електронните им системи с фискална памет, т.нар. ЕСФП, е 30 юни 2019 г.

Появата на нова дата за покриване на изискванията на наредбата - 31 март 2019 г., напряга фирмите. В момента собствениците на бензиностанции гадаят дали от тях се иска до края на март да съобразят системите си с новите изисквания срещу манипулации при продажби, или тази нова дата се отнася само за касовите бележки с отделни редове за ДДС, акциз, нетна и покупна стойност на горивото.

"Дори да става въпрос само за промяна в софтуера на фискалните устройство, така че да отпечатват касови бележки с отделни редове и QR код, това е сложна операция, която не става за ден-два, тъй като имаме по-сложен обект като бензиностанция", обяснява за "Сега" Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

Това, разбира се, ще струва нови разходи за фирмите, които ще бъдат най-големи за веригите бензиностанции. И в крайна сметка може да доведат до вдигане на цената на бензина.

Идеята за новите подробности в касовите бележки на бензиностанциите бе лансирана от финансовия министър Владислав Горанов след поредицата протести в цялата страна през есента на миналата година срещу високите цени на горивата.

В началото на декември цената на литър от най-масовия бензин бе стигнала до 2.40 лв. и това възмути много българи, които блокираха пътища и магистрали. Според финансовия министър, за да се "повиши доверието в системата", трябва да се покаже колко от крайната цена отива в бюджета и колко е печалбата за търговеца.

Смъртта на “служебния бон“ и новите правила за софтуер за продажби – как ще засегнат бизнеса?Промяната ще удари най-сериозно бизнеса на заведенията, складовете и магазини