Търсенето на чисти енергийни алтернативи на изкопаемите горива в Китай е на път да се повиши значително през следващите няколко години, тъй като правителството продължава да извършва стратегически промени, насочени към постигане на едно по-зелено бъдеще. 

Като част от тази инициатива се предвижда Китай да увеличи повече от три пъти своя капацитет за производство на етанол за период от близо година, съобщава Oilprice, цитиран от investor.bg.

Според China National Renewable Energy Centre китайската нация вече изгражда или търси одобрение за изграждане на нови инсталации за производство на етанол с общ капацитет от 6,6 млн. тона, като за тази цел се използва предимно биогориво от царевица и маниока.

6,6 млн. тона е особено впечатляваща цифра, когато се има предвид, че цялото производство на етанол в Китай за 2017 г. е било 2,8 млн. тона.

Според Фън Уъншън, мениджър в Henan Tianguan Group Co Ltd. - един от големите китайски производители на етанол, сегашният капацитет на страната вече се е повишил до 3,38 млн. тона, включително и при някои централи, които все още се дострояват или очакват одобрение за производство.

Основна причина за това огромно увеличение е изявлението на правителството от миналата година, че Пекин ще изисква доставките на бензин в национален мащаб да бъдат сменени постепенно с такива на етанол до 2020 г.

За целта ще са необходими около 15 млн. тона етанол годишно.

За разлика от етанола в САЩ, по-голямата част от който се произвежда от царевица, в Китай основен източник за неговото производство е растението маниока.

Това е тропически храст с важно стопанско значение, като се отглежда най-вече в Африка и Южна Америка. То е основен хранителен продукт в развиващите се страни като осигурява прехраната на приблизително 500 млн. човека.

Други източници на етанол в Китай са царевицата, пшеницата, оризът и сорго.

Нарастващото търсене на етанол в азиатската страна привлича вниманието на международните производители на биогорива, тъй като малцина вярват, че Китай може да покрие производствените си цели само чрез местните източници.

Динамиката в производството на етанол обаче е значително нарушена от продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

След като китайският държавен глава Си Дзинпин наложи мита върху вноса на американски етанол, Малайзия се превръща в един от основните външни доставчици на този продукт.

Островната държава играе ролята на заместител на САЩ в това отношение, като нейната продукция е освободена от мита и данъци.