Мофорезите, често ги наричат мотокултиватори и служат за разрохкване на пръстта в градината. Важно е, преди да се стигне до разрохкването, първо почвата да е изорана. Професионалната дума за разрохкване е фрезоване, така че от там идва наименованието на мото фрезите. С любезното съдействие на специалистите от Prismabg.com решихме да обобщим всичко за този вид селскостопанска техника и да ви го поднесем в съкратен вариант. Вижте по-долу какво сме Ви подготвили.

Къде се използват мотофрезите?

Това са универсални машини, които могат да се използват и в малки градини и на полето за големи територии. Не се управляват трудно и има доста леки модели, така че са подходящи за управление и от жени. Има мотофрези, които могат да обработят по-големи пространства на ширина - над 100 см. Те не са точно мотофрези, а мотоблокове, тоест малко по-сложни машини, на които могат да се прикачат допълнителни приставки, които да извършват други земеделски операции. Такива може да са плуг, ремарке и др.

Както споменахме мотофрезите, а и мотоблоковете тип Призма могат да се използват на различни места. Спрямо планирания размер земя, който ще обработвате, трябва да подберете по-удобния размер мотофреза. Може би няма да е най-подходящото нещо да вземете мотоблок и да го използвате само в малката Ви домашна градина, защото ще гори много и ще е по-тежък и труден за управление. За домашна градина най-добре е да си намерите мотофреза с малка работна ширина, за да можете лесно да завивате и да обикаляте дърветата, ако има такива. Мотоблоковете, с възможност за прикачен инвентар, са най-полезни на големи площи земеделска земя.

Като заговорихме за прикачен инвентар трябва да споменем, че на електрическите мотофрези не може да се прикачват допълнително неща. Те нямат достатъчно мощност да издържат допълнително тегло. Като цяло електрическите мотофрези са по-леки и се използват за по-лесни терени за фрезоване. Ако искате да можете да закачате инвентар трябва задължително да попитате в магазина, дали машината, която сте избрали е подходяща за това.

Мястото, на което ще използвате мотофрезата и дейностите, които ще трябва тя да извършва ще ви дадат и ясна представа с какви скорости трябва да е машината. Ако планирате да браздите прецизно и да я използвате за пренос на продукцията, тогава изберете мотофреза с по-малко скорости.

Как да използваме една електрическа мотофреза?

Те са много приятни и леки за управление, но имат доста ограничения. Като цяло, щом машината е лека, тя не може да се справи с по-упорити почви. Предвид това, че е електрическа, тя притежава мотор, който се захранва с ток. А токът идва от електропреносната мрежа, тоест движението на мотофрезата е ограничено от кабела. Това означава, че няма как една електрическа мотофреза да се използва на полето. Най-добре е да се използва в двор или градина и то не покрай много дървета, защото кабела ще се увие.

От няколко години насам се усъвършенстват модели, които са с батерии. До този момент обаче те все още са със сравнително високи цени и не са намерили стабилен пазар.

Как да използваме мотофрезата на бензин/дизел?

Това са много по-мощни машини. По-тежки са и разбиват дори и твърди буци пръст. Може да им се прикача ремарке, в което да се събира продукцията. Техен недостатък е, че завиват по-трудно. Някои модели имат задна скорост и могат да се движат и назад, което улеснява завиването и маневрирането, но не всички го имат като функция. За да сте абсолютно сигурни, попитайте в магазина, винаги ще има асистент, който да Ви отговори или да провери в описанието на машината. Бензиновият двигател изисква повече грижа и внимание. Това означава допълнителни разходи, за подръжка и смяна на части, подмяна на масло и др. Ако не Ви е нужна толкова голяма мотофреза, по-добре не правете такъв разход.