Известният икономист Питър Шиф предрича скорошен крах на долара и препоръчва спешно да се влага в злато. Американските фондови пазари като цяло се покачват, въпреки мрачните икономически данни. Всякакви оптимистични новини за коронавируса, като скорошните изпитвания за ваксина, ги изстрелват нагоре, твърди той. Според него всъщност акциите се дърпат нагоре изключително от вливанията на Федералния резерв.

Джером Пауъл - председател на Съвета на управителите на Федералния резерв всъщност обеща да отпечата неограничена сума пари и призова Конгреса да заеме и харчи толкова пари, колкото искат, тъй като ФР е готов да монетизира всякаква сума от държавните разходи. Напразно хората вярват, че това е добре за пазара. Това е бедствие за икономиката, което ще унищожи стойността на долара. Да, акциите ще се повишат, но какво ще стане, ако се оценят в безполезна валута? Печатните преси работят с пълна скорост, тъй като Фед създава пари от въздуха с безпрецедентна скорост. Някой ще плати за това, всички ние ще платим. Много хора ще бъдат унищожени от инфлацията, смята Шиф.

Има ограничение за това колко пари може да отпечата ФР. След това всичко ще се срине. Какъв е смисълът да се печатат пари, за които не може да се купи нищо? И така, какво прави Федералният резерв? Ако Централната банка беше действала правилно през цялото това време, икономиката щеше да бъде достатъчно силна, за да издържи на пандемията и да направи това, което наистина е необходимо - рязко да намали правителствените разходи. Проблемът сега е, че никой няма пари. Всички фалираха, но няма лост за коригиране на ситуацията, защото ФР прави една грешка след друга, надувайки един балон след друг.

Тези балони започнаха да се издуват още преди началото на пандемията, която направи само допълнителни дупки в тях. Сега „въздухът“ от мехурчетата излиза много по-бързо. Всичко което могат да измислят, е как да се напомпа отново балона Но това е нереално. В крайна сметка ФР ще унищожи долара чрез отприщване на хиперинфлация.

Доларът вече се противопоставя на гравитацията и щом наистина започне да пада, ще избухне. Но много специалисти настояват, че инфлацията не е проблем. Да речем, индексът на потребителските цени е много нисък. Но инфлацията сега е безпрецедентна. Инфлацията по дефиниция е разширител на паричното предлагане и през април тя нарасна с рекордни темпове.

Инфлацията е най-порочният данък, защото засяга най-уязвимите слоеве от населението. Той удря по-нисшите класи, работещите бедни, хората, които имат спестявания. Той унищожава стойността на пенсионните спестявания. Той унищожава стойността на заплатите. Предстои да видим ценова инфлация, която ще бъде по-мощна от нивото на 70-те години. Къде трябва да отидат инвеститорите? Златото е сигурно убежище, както и среброто. Що се отнася до спекулативните пари, акциите на минната индустрия са най-ефективни по отношение на съотношението риск / печалба.

Повечето хора ще бъдат унищожени от данъка на инфлацията. Някой ще трябва да плати сметките за цялата финансова помощ и всички стимулиращи плащания. Тъй като не вдигаме данъци, ние се финансираме чрез инфлация. Но това не е безплатно. Това просто означава, че всеки, който е достатъчно глупав да държи щатски долари, независимо дали това са спестявания, облигации, други инвестиции с фиксиран доход или каквито и да е инвестиции, фокусирани върху доходите в щатски долари, всички ще пострадат.

Как да избегнем страданието? Отървете се от доларите, препоръчва Шиф. Използвайте ги за натрупване на истински пари - злато и сребро. Всички валути сега губят своята стойност и това можете да видите от златните котировки. Всъщност златото достигна рекордни максимуми почти с всички основни валути, с изключение на долара. В крайна сметка доларът ще загуби статута си на резервна валута и светът ще се върне към златото като основен паричен резерв, завършва той.

Източник: pogled.info