Фирмата, която бе концесионер на спряната кариера в Белащица - „Холсим кариерни материали Пловдив" АД, получи цели две "утешителни награди" днес. Министерски съвет гласува с 15 години да бъде удължен концесионният договор за находище „Ахматово", разположено на територията на община Садово, област Пловдив.

С това решение на практика е прието искането за промяна на концесионния договор за находище „Ахматово", който е сключен през 2001 г. за срок от 20 години, т.е. изтичаше тази година. От дружеството са мотивирали искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети. От находището са добити хиляди тонове строителни материали, основно пясъци.

„Холсим Кариерни Материали Пловдив" АД ще проучва и строителни материали в площ "Шишманци-3", разположена в землището на едноименното село, община Раковски. Това е регламентирано също в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание. Разрешението за проучване се предоставя за 1 година. За този срок титулярят ще вложи близо 50 хил. лв. в проучвателните дейности.

Припомняме, че февруари миналата година след множество сигнали на граждани и проверки на институциите за законността при добив на земни богатства, Министъра на енергетиката Теменужка Петкова издаде решение за спиране на действието на сключения от дружеството концесионен договор за добив на строителни материали от находище „Белащица“. 

Има и множество наказателните постановления  срещу фирмата за нарушение на екологичните норми като запрашаван , липса на оросителна инсталация и др. По данни на местния личен лекар в Белащица за последните 10 години има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата.

Въпреки забраната за дейност, в началото на тази година "Холсим" поискаха удължаване на концесията на кариерата в Белащица с още 15 години

Освен това  Административният съд в Пловдив обяви за незаконно затварянето на кариерата, което на практика значи, че добивът може да продължи. Мотивите на магистратите, които отменят заповедта на Министъра на енергетиката, е че към момента на вторични проверки на кариерата: "част от нарушенията са били отстранени, а за част са били в ход процедури по отстраняване и не е било налице основание за спиране действието на концесионния договор". 

Областният управител Дани Каназирева обаче увери, че няма повод за притеснение, тъй като концесията на кариерата в Белащица изтича съвсем скоро. Освен това решението на Административния съд ще се обжалва.

Тихомълком: "Холсим" поиска удължаване на концесията на кариерата в БелащицаСпоред Дани Каназирева не бива това да бъде позволено

Победа! Затвориха двете кариери над БелащицаПрекратени са договорите на фирмите концесионери "Холсим" и "пътища"

Наказателна акция на кариерата в Белащица: Глобяват "Холсим" за отравяне на въздухаПредвидената от закона санкция е в размер до 5000 лева