Първата модерна държавна библиотека в България, която отговаря на всички съвременни насоки за училищни библиотеки на Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA), скоро ще бъде факт. Тя ще се намира в двора на 192 СУ "Христо Ботев" в с. Бистрица, а основата ѝ ще се надгражда като втори етаж към сграда с допълнителни класни стаи към училището. Редици книги, кино прожектор, няколко салона с различно предназначение, разделяни от мобилни стъклени врати са само част от предимствата на новата библиотека.

Предложението за изграждането ѝ идва от Асоциация "Българска книга", която от близо пет години води преговори със Столична община и преди няколко дни получи окончателното одобрение на кмета Йорданка Фандъкова и печели финансиране на стойност 200 хил. лв. След съдействие от страна на кмета на Бистрица Николай Гюров, и с активното участие на Българската библиотечно-информационна асоциация и безвъзмездната работа на архитекти, училищната библиотека най-вероятно ще отвори врати за новата учебна година.

Едно пространство, много предимства

Проектът предвижда надстрояване с метална конструкция на една от сградите с отделни класни стаи към училището. Библиотеката ще заема същата площ като нея - 265 кв. м и ще се намира на новоизградения втори етаж. Тя ще е еднопространствена, по западен стил, като по този начин ще събира по-голям брой хора, когато се провеждат културни събития и се използва мултимедия.

 
Визуализация на модерната библиотека.

Визуализация на модерната библиотека.


"Това не е просто библиотека за четене на книги. В нея по европейски стандарт ще се провеждат открити уроци и ще се представят презентации. Ще има отделни кътове - шумен и тих, които ще се разделят с помощта на мобилни стъклени врати, както и много компютри, електронни книги и прожектор. Когато водихме преговори с кмета Йорданка Фандъкова, застанахме зад идеята библиотеката да е едно пространство, тъй като това е добра практика в западните страни", коментира за "Капитал" Галя Дянкова, член на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга".

Друг важен елемент от проекта е естественото осветление. Според изискванията не е удачно в библиотеката да се използват лампи и затова планът предвижда покривни прозорци, чрез които да се осъществява цялостно индиректно осветление, обяснява Александър Генчев, един от архитектите, работещи по проекта. Прозорци на стените няма да има, тъй като стелажите за книги ще бъдат разположени там. Идеята е ученическата библиотека да е отворена за всички, които имат желание да я посетят, затова се планира инсталацията на самостоятелна стълба, позволяваща достъпа до нея и в случаите, когато училището е затворено.

В момента се работи по работния проект, който има за цел сградата да е в типичния за района алпийски стил. През април се очаква да бъде обявен търг за изпълнение, като средствата на стойност 200 хил.лв от Столична община са предназначени за строителството и ремонта на долния етаж. Отделно ще е нужно допълнително финансиране за оборудване.

 
Снимка на съществуващата сграда.

Снимка на съществуващата сграда.

 

Библиотека за пример

В сградата ще се предлага и съвременна литература, а такава често липсва в базата на повечето библиотеки. "Ще се наблегне на задължителната литература в училище, но очакваме да има и съвременна българска и преводна литература за деца. В крайна сметка целта е да направим така, че да заобичат четенето, затова трябва да им предлагаме това, което искат", обяснява още Галя Дянкова.

Преди всичко обаче целта на проекта е да служи за пример. Да направи така, че директорите на повечето училища да се замислят върху нуждата от модерна ученическа библиотека."Кметът Йорданка Фандъкова реши като за начало да се изгради само една такава библиотека, която да служи за модел на останалите училища в страната. Проектът е възможно - архитектурно и технически, да бъде изграден навсякъде, напр. като надграждане на физкултурни салони, ако в училището липсват свободни пространства", коментира за "Капитал" бившият зам.-председател на Управителния съвет на Асоциацията Василка Ванчева.

По нейните думи Министерството на образованието предстои да приеме наредба за ученическите библиотеки, която стъпва на стандарта на IFLA, според който минимум 5% от издръжката на ученика трябва да са предназначени за библиотека. Така би се спряла и масовата практика да се затварят тези места в училищата. "По наши данни имаме не повече от 500 училищни библиотеки, докато преди 20 години са били около 2 хил. Нека отбележим, че изграждането им, както и въобще поддържането на културата, е задача на държавата, не на Европейския съюз", припомня Ванчева.

Източник: capital.bg