Растеж, било то и забавен, по отношение на цени, обем на строителство и сделки. Това е фоновата картина на имотния бранш в Пловдив през 2019, а и до голяма степен очакваните хоризонти за 2020. 

Цени 

Статистиката на база оферти на imoti.net показва, че средната цена на кв.м. на апартаментите в Пловдив е 800 евро. Основните имотни агенции анализират стойности около 770 евро за кв.м., като до голяма степен това се дължи на допълнителните преговори по покупко-продажба на имотите. Впечатление правят две неща - забавеният ръст в цените. На годишна база при ръст на цените от 14% през 2018, през 2019 се наблюдава увеличение в цената от около 8-9%. С други думи числата показват, че пазарът се забавя и увеличението в стойността на имотите е на половина по-ниско от предходната година. При всички положения обаче има увеличение от 60-70 евро за квадрат, като тези стойност наистина са изключително съществени. 

Предпочитаните райони

Тенденцията в Пловдив следва максимата, че колкото по-търсен е един район, толкова по-високи са цените на имотите в него. Търсен за жилищни цели, но и за инвестиционни цели. И тъкмо втория вид покупка е голямата изненада на 2019, когато един от най-скъпите райони, който се конкурира със Стария град, „Център“ и "Каменица 1" е районът на Младежкия хълм. Там се оформя университетско градче, а редица инвеститори заложиха именно на тази зона за строителството на големи обекти. 

Първенец е Старият град, където предлагането е изключително редуцирано, а наличните имоти изключително луксозни, а от там и скъпи с цени над от 1500 евро до 2200 евро за кв.м. Обикновено жилищата в района започват от 200 000 евро до 500-600 хиляди евро. 

На второ място се нарежда „Младежки хълм“, където едностайните апартаменти и мезонетите са със средна цена от 1100 евро кв/м. Най-малките жилища са изключително удобни за инвестиране на малки капитали, а и са предпочитани за квартири от студенти. Безапелационно цените в района по отношение на всички големини жилища са конкурентни на тези от „Център“ и "Каменица 1". В тези райони човек може да закупи имот средно за около 950 евро за кв.м, но цените варират значително според състоянието на сградите, тъй като по-голямата част от жилищния фонд там е стар. 

„Мараша“ също е повишила значително стойностите на имотите си, като средно домовете там се търгуват за 900 евро кв.м. Друга изненада е кв. „Прослав“, който изглежда започва да бъде предпочитан от закупуващите жилище, като цените също са се повишили значително и цените варират между средно 700-800 евро за кв.м. 

Настроения на купувачите 

През 2019 се наблюдава промяна в поведението на купувачите. Ако през предходната година сделките са били експедитивни - за около 3 месеца, то процесът по покупко-продажба днес трае средно около 6 месеца или двойно повече време. Това е много осезаема разлика, която предполага изменения в купувачите и пазара. 

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив продължават да доминират по брой жилищата в процес на строителство. Това до голяма степен означава, че тенденцията за закупуване „на зелено“ отново е в пиковите си нива, въпреки горчивия опит от първото десетилетие на 21 век. Подобни ходове са продиктувани от по-ниските цени на Акт 14, но и от гъвкавостта на банките, които започнаха да предлагат схеми за подобни покупки, въпреки че ипотеките принципно не позволяват финансово кредитиране преди въвеждане в експлоатация на обекта. 

Търсенето в Пловдив продължава да е фокусирано върху двустайни малки апартаменти между 55 и 65 кв.м., както и към студия и едностайни. Причината основно е инвестиция в жилище, което да бъде използвано за отдаване под наем. Общоизвестен факт е, че малките имоти са най-ликвидни за отдаване за ползване, както и краткосрочни наеми на нощувка. От друга страна двустайният формат на малко жилище е многофункционален.

Има и един по-специфичен сегмент от пазара, оформен от млади семейства от Южна България, които се заселват в Пловдив, заради по-високия стандарт на живот и по-широките трудови възможности. Те от своя страна търсят по-просторни жилища с две спални, като се ориентират и към комплекси от затворен тип, въпреки че там се дължат ежемесечни такси за поддръжката му. Отчитат се и устойчиви нива на търсене на еднофамилни селски къщи в периметър 35 км от града. 

Жилищен фонд и инвестиционни намерения 

Истинска пандемия на строителството в Пловдив и областта се отчита през последните няколко месеца. Инвеститори и строители изграждат нови сгради с огромни темпове, а мащабът на инвестиционните им намерения бие дори строителният ентусиазъм в София. 

Пловдив ще се сдобие с над 1000 нови жилища, намиращи се в сгради в строеж, започнал през последните 3 месеца или получили строително разрешително в периода юли-септември. Броят на започнатите по-рано през годината обекти и на тези с изкарано разрешение ще увеличи рекордно размерите на домови фонд в града под тепетата и ще го превиши с далеч над 1000 нови апартамента.  

През третото тримесечие на 2019 Пловдив е първенец по най-много започнати нови сгради с 200 жилищни сгради с 542 жилища в тях и със 72 291 кв. м обща застроена площ и на 67 други сгради с 80 920 кв. м РЗП. Столицата остава на второ място с откриване на строителна площадки на 198 жилищни, 3 административни и 28 други сгради, а се нарежда трета съответно с 138 жилищни и 37 други сгради.

Спрямо предходното тримесечие се наблюдава увеличение на броя на започнатите жилищни сгради с 29.0%, на жилищата в тях - със 140.9% и на общата им застроена площ с 89.6%.

Строителството на най-голям брой нови сгради в областта е стартирало на територията на следните общини: Родопи - 70 жилищни сгради с по едно жилище в тях и 12 други сгради; Пловдив - 46 жилищни сгради с 365 жилища в тях и 16 други сгради; Марица - 31 жилищни сгради с по едно жилище в тях и 12 други сгради; Асеновград - 15 жилищни сгради с 36 жилища в тях.

Посоки

Въпреки, че някои анализатори вещаят нова криза на пазара след последните 5 години икономически растеж, прогнозите на експертите са по-скоро оптимистични. Те смятат, че макар и с по-бавни темпове, растежът в икономиката ще продължи. От там и стабилен имотен пазар. Той е до голяма степен обвързан с ниските лихви по кредитите, които все още запазват предразполагащи коефициенти за ипотека. 

Според експерти търсенето продължава да изпреварва предлагането, но те не могат да прогнозират докога ще продължи това явление. Като мотиви за динамичността и трудната калкулируемост на двете основни променливите на пазара могат да се посочат два фактора - ръста на броя издадени строителни разрешения и големите промишлени инвестиции край Пловдив, тъй като трудовият пазар е основна причина за привличане на хора и сътворяването на конгломерат.  

Възможно е и през 2020 да има ръст на цените на имотите, но той няма да бъде по-голям от този през 2019. При около 7% ръст се очаква до 50-60 евро за кв.м. При стагнация на пазара се очаква ценовите стойности от 2019 да бъдат еквивалентни с тези през 2020.

Повече информация за закупуване на имот можете да намерите на телефон 0876797979.