За двоен стандарт при горивата в Европейския съюз и в България алармираха евродепутатите от ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков, съобщава Нова тв. Радев цитира сигнали на граждани, според които при зараждане от бензиностанции на територията на страната се наблюдава увеличение на разхода на гориво и по-бърза амортизация на автомобилите.

В Европейския парламент двамата с Новаков показаха видимите разлики между два буркана с дизелово гориво. Съдържанието на единия е закупено от България, а на другия – от Гърция, обясниха те.

Те предлагат пилотна европейска програма на стойност 3 млн. евро, чиято цел е да се направят проверки на качеството на горивата в целия ЕС – от танкера, през рафинерията до колонките за продажби на дребно. „Така потребителите ще могат да виждат какво е качеството на горивото от дадена верига бензиностанции в България и на същата верига в друга страна членка на ЕС”, обясни евродепутатът Емил Радев.

Той каза, че е добра идея да се създаде единен европейски орган за контрол. Но основата цел е промяна в регулациите, която да позволи на потребителите много по-лесно да търсят обезщетения за повреди по автомобила заради некачествено гориво.

Собственик на сервиз в България коментира, че случаите на повреди на двигатели на автомобили заради некачествено гориво са доста чести. Той посочи случай, при който от 40 литра в резервоара – половината са били вода.

В България през изминалата година официално са установени 300 000 литра некачествено гориво.