Тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, с което се забраняват споделените пътувания в България на компаниите "Uber" и "Разиер Опърейшънс Б.В."

Решението на магистратите е по повод жалбата на двете компании. В него те потвърждават и наложените от КЗК санкции за двете компании. То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

В становището на магистратите се изтъква правилността на становището на КЗК, че със своето поведение компанията "Uber" получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб на субектите, които предоставят лицензиран таксиметров превоз.

Посочва се още, че степента на обществена опасност от поведение то на "Uber" се увеличава, тъй като лицензираният таксиметров превоз е дейност от важен обществен интерес.

TrafficNews припомняу че "Uber" навлезе и в България с услугата си UberХ на 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правеха заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място.

Шофьорите установяваха контакт и си поделяха част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване. Това обаче предизвика негативна реакция на таксиметровия бранш и антимонополният регулатор забрани приложението.

В края на 2016 г. Uber се отказа от местния си екип, който подкрепяше и съветваше шофьорите на компанията в България.