Германската семейна компания "Villeroy & Boch AG" обмисля придобиването на групата Ideal Standard, която притежава заводи и в България, предаде Money.bg. Информацията идва от официално съобщение на немската компания, като реакция на публикация на списание Manager Magazin.

"В отговор на медийните спекулации, "Villeroy & Boch AG" съобщава, че в момента обмисля придобиването на групата "Ideal Standard", се казва в него. Оценката на групата производител на санитарна керамика обаче е в начален етап и за момента не е взето никакво обвързващо решение нито дали да се пристъпи към започване на процес по придобиване, нито по каквито и да е финансови параметри на евентуалната сделка. "Възможно е "Villeroy & Boch AG" да се откаже от проекта или придобиването да бъде засегнато по други причини".

"Villeroy & Boch" е един от водещите премиум производители на керамични продукти. Семейният бизнес, основан през 1748 г. с централа в Метлах, Германия, работи в 125 държави. През 2018 г. тя има оборот от €853 милиона евро. За нея работят 7 500 служители в световен мащаб, като има производства в 14 държави. Продуктите ѝ се продават в 125 страни.

"Идеал Стандарт - Видима" е част от групата на "Ideal Standard International". Компанията у нас е основана през 30-те години на миналия век като в момента развива дейност под две отделни марки - "Vidima" и "Ideal Standart". Дружеството има производствени база в град Севлиево и в село Граница. В тях се правят различни продукти за баня и санитарни помещения.

От двата завода излизат около 6 милиона изделия годишно и по този показател те се нареждат сред най-големите производители на смесители за батерии в света. Продукцията на компанията се изнася за пазари в Европа, Азия и Африка. За компанията в България работят близо 3200 души. Групата има 18 завода в 9 страни.