Германия предупреди гражданите си да внимават с активността си в социалните мрежи, когато посещават Турция. Външното министерство в Берлин промени препоръките си при пътувания в Турция, като призова към още по-голямо внимание.

Дори и споделянето на критична към Ердоган и турската политика статия във фейсбук и туитър могат да имат сериозни съдебни последствия, предупреждава външното министерство. В отделни случаи е достатъчно дори и просто да харесате чуждо мнение и това да ви постави в списък с евентуални врагове на Турция.

В предупреждението се казва още, че германците трябва да допускат, че дори частни коментари могат да бъдат предмет на анонимно докладване и да предизвикат наказателно преследване в Турция, предаде БНР. Дори и подозрението в симпатии на терористична организация или обидата на турския президент могат да доведат до много години затвор.

Над 20 германски граждани, включително няколко, които едновременно имат и турско гражданство, бяха арестувани в Турция през последните години по твърдения, че подкрепят терористични групи.