Голям европейски инвеститор е подписал договор за изграждане на огромен логистичен парк край Пловдив, научи TrafficNews. Проектът предвижда да се изгради "Логистичен парк Марица" върху близо 150 декара край пловдивското село Костиевто. 

Документите за изграждане на новата индустриална база са подадени от дружеството "ЕМУ", което е сключило договор с чуждестранния инвеститор.

"Ние подготвяме документацията за инвестиционното намерения на нашия контрагент. Не можем да съобщим коя е европейската фирма, тъй като сме подписали десетки клаузи за конфиденциалност", посочи адвокат Александър Тричков, пред репортер на TrafficNews.

Голяма акционерно дружество от село Разбойна "ЕМУ", която изгражда небостъргач в София, е собственик на терените с площ от близо 150 декара край Костиевто, които инвеститорът е харесал за изграждане на голямата складова база. Чуждестранното дружество обаче иска да закупи земята, след като е изготвен проект за изграждането на логистичния парк и заданието се е сдобило с всички необходими разрешителни, за да бъде стартирано. 

Според техническите параметри на инвестиционното намерение, логистичният парк включва изграждане на 6 модула производствено-складови помещения с характеристика на пространствата „клас А“. Логистичната база да включва: производствени и складови пространства, шоуруми, администрация, паркинги и вътрешни пътища, зелени площи. 

Достъпът до новия логистично-индустриален парк ще бъде през пресечка на пътя Пловдив - Пазарджик. Поне на този етап е предвидено РЗП-то да бъде около 50% от площта на терена или под 90 000 кв.м. 

От РИОСВ - Пловдив са издали становище, че инвестиционното намерение за "Логистичен парк Марица" подлежи на преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС, като инвеститорът трябва да представи проекта си подробно и пред обществеността. 

Ако мегапроектът получи зелена светлина, строителството вероятно ще започне през 2021, а за изграждането му и въвеждането му в експлоатация, тоест заемане в фирми са предвидени два срока от по две години. Най-рано той може да започне да функционира 2025.