Европейската централна банка е отнела лиценза на базираната в Малта банка Satabank, която е българска собственост. Това съобщи финансовият министър на страната Едуард Скиклуна и Малтийската агенция за финансови услуги /MFSA/, цитирани от световни агенции. 

Решението е взето по препоръка на Агенцията, след като банката е разследвана за пране на пари. 

Финансовата институция е създадена през 2014 година, като единият собственик е българинът Христо Георгиев. През 2018 банката вече е във фокуса на разследващи и контролни органи. 

Satabank беше поставена под контрола на Ernst & Young през октомври 2018 г. от MFSA след съвместно разследване на органа и FIAU откриха проблеми в процедурите на банката срещу пране на пари. В резултат на това всички сметки, съхранявани в банката, бяха запорирани. Последва бавно и контролирано връщане на средствата на собствениците на сметки.

През юли миналата година банката беше глобена с 3 милиона евро заради нарушения на законите за пране на пари. Има сериозни подозрения, че банката е свързана с пране на пари, а в полезрението на контролните органи попадат подозрителни транзакции на за милиони евро.

Това е второ подобно действие на ЕЦБ в Малта. През 2018 г. тя отне лиценза на Pilatus Bank, след като финансовата институция беше замесена в предполагаеми нарушения относно пране на пари.