Домакинствата у нас пестят около 5% от доходите от заплата, показват данни на Евростат. А според нашата статистика, след като покрият разходите си, у тях свободни остават средно 50 лева. 

Домакинствата в Европейския съюз спестяват средно 11% от доходите си, съобщава БТВ.

В България нивото е два пъти по-ниско, но за пръв път през 2016 г. се отчита ръст и така според Евростат домакинствата у нас заделят около 5 на сто от доходите си. Най-голям е делът на спестяванията от заплата е в Люксембург – над 20%, а в Чехия вече изпреварват средните нива в общността. 

На този фон, въпреки ниските лихви у нас, депозитите продължават да растат и тази година и вече достигат близо 50 милиарда лева. 

В малка пекарна в центъра на Благоевград Любомир Горанов е и управител, и пекар. Смята, че парите, които получава в края на месеца, са недостатъчни спрямо труда на хлебаря. 

Все пак спестява между 10 и 15%. „От моите 1000 лева примерно, които изкарвам на месец, между 100 и 150 лева са спестени „за черни дни”, обяснява Любомир. 

Динче Христова също работи в малка пекарна, но в центъра на София. Казва, че спестяванията на тричленното ѝ семейство се изчерпват до ходенето на почивка. „Ако не излязат непредвидени разходи, успяваме да спестяваме около 5%, понякога и малко повече, почти всеки месец”, посочва тя. 

Макар че доходите трайно се покачват в последните 2-3 години, статистиката отчита, че от началото на тази ръстът на разходите изпреварва този на доходите.

„Действително има домакинства, които не успяват да спестяват”, отбелязва икономистът Явор Алексиев. „Цените започват отново да растат по-бързо, нормално е някои хора, особено тези, чиито доходи отиват основно за храна и първични нужди, да усетят по-силен удар по своя джоб”, допълва той.

От началото на годината животът у нас е поскъпнал с малко над 3%.