Двете най-големи обединения в туризма – Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) подписаха Меморандум за сътрудничество и общи действия и създадоха Национален кризисен щаб за спасение на туризма в България.

„Свидетели сме на безпрецедентно обединение в туризма. Сформираме и кризисен щаб, който да даде правилните насоки какво трябва да се направи, за да излезе туризмът от дупката, в която се намира през последните години“, заяви Ричард Алибегов, ротационен председател на КБТБ и председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ). 

От името на АТИБ меморандумът беше подписан от проф. Георги Рачев.

„За повече от 30 години не си спомням браншът да е бил толкова обединен – хотелиери, ресторантьори, туроператори, екскурзоводи и всички, които дават хляб на над 500 000 души. Всички заедно ще отстояваме този сектор да остане доминиращ в България“, каза проф. Рачев.

„Поздравления за всички колеги за този безпрецедентен акт, който се осъществява в момента. Успяхме да загърбим някои различия през изминалите години в името на бранша. Явно вирее някакъв вирус на стола на министъра на здравеопазването и който го заеме преди това говори едно, а когато седне на него прави друго. Цялата страна ще се включи в последващи протести. Министър Кацаров каза, че няма да преосмисли заповедта си, но и ние няма да преосмислим исканията си. Надявам се президентът да прояви здрав разум“, заяви председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов.

„За нас е цинично да се въвеждат здравни мерки, без това да е съпроводено с икономически. И това трябва да се случва бързо, а не след месеци, за да не разпилеем градените с години кадри“, каза председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Националният кризисен щаб за спасение на туризма в България ще обедини усилията на бизнеса и ще координира действията на различните му представители за защита на интересите му. От двете организации подчертават, че действията им нямат да имат политически характер и с тях няма да се преследват политически цели.