Три четвърти от бизнес лидерите в Европа и САЩ вярват в ефективността на чипирането на служителите си, а две трети от самите служители имат опасения, че до 2035 г., когато технологията стане достъпна, "киборгите" ще имат предимство на пазара на труда.

Това съобщава CNN с позоваване на проучване на компанията Citrix. В същото време повечето бизнес ръководители биха отказали да си поставят чипове - по-малко от една трета от участниците в проучването са готови да предприемат такава стъпка. Що се отнася до служителите, 57% казват, че нямат против да бъдат чипирани, но само ако са уверени, че това е безопасно и подобрява производителността, съобщава manager.bg.

Около 43 процента от работниците са положително настроени към чипирането. Общо 72% от анкетираните изпълнителни директори и управители на компании, както и служители вярват, че изкуственият интелект ще бъде основният източник на доходи за тяхната организация до 2030 г.

60 процента от служителите пък смятат, че постоянните работни места за хората през 2030 г. ще бъдат рядкост. В същото време 70 процента от бизнесмените посочват, че пандемията от коронавирус ги кара да ценят повече своите подчинени.