Хотелът "Беркут" в пловдивското село Брестник отново е обявен за публична продан, като този път цената му е намалена с около 320 000 лева. Припомняме, че преди няколко месеца комплексът излезе на търг с първоначална стойност от 4,8 милиона лева, докато днес минималната му цена е обявена за 4 488 000 лева след преоценка. 

Крупният имот попадна в ръцете на частния съдебен изпълнител Мариана Обретенова, заради тежки дела между собственика му Иван Маринов чрез фирмата "Спорттур" ЕООД и пловдивския бизнесмен Петър Събев. По думите на Събев, Маринов му дължи огромни суми заради неизплатен дял във веригата за бързо хранене и кетъринг "Чили". 

Въпреки че преди няколко месеца адвокатите на собственика му изразиха надежда, че тепърва делата ще бъдат разрешени в тяхна полза, което можеше да спаси "Беркут", то днес сценарият далеч не изглежда толкова оптимистичен. 

Както TrafficNews.bg писа преди няколко години Маринов се договаря с Петър Събев, собственик на ресторантите, да закупи част от бизнеса му. По неофициални данни става дума за сделка на стойност над 3 милиона лева. По това време Маринов вече е собственик на „Беркут“, който е ипотекиран, но кредитът по него редовно се обслужва.

Маринов влиза в управлението на фирма „Виасет“, управляваща „Чили“, чрез своето дружество „Спорттур“ на 07.07.2017 година, като съсобственик с миноритарен дял от 26% или 1300 лева от общия капитал на дружеството, който е 5000 лева. Събев продължава да държи останалите 74%, както и да изпълнява функциите на управител. Уговорката била Маринов да изплаща разсрочено стойността на дяловете си в бизнеса.

Проблемът обаче е, че според Събев, Маринов не спазил договора и финансовите условия. След няколко проведени разговори, в които Събев напомнил на бизнесмена за параметрите на уговорката, казусът се пренесъл в съдебна зала, където печели дела и адвокатите му вадят изпълнителни листове и налагат запори върху няколко от дружествата на Маринов.

По време на сделката не имало индикации Маринов да е имал финансови проблеми, тъй като свързаните с него дружества в различни браншове като търговията на едро с напитки през „Бибъл Комерс“ и веригата пицарии „Верди“ поне в онзи момент са стабилни. Към днешна дата обаче фирменото портфолио на Маринов изглежда различно - заведенията "Верди" са продадени на небезизвестният пловдивски бизнесмен и общественик Георги Колев и майстор-готвачът Николай Боруков. "Бибъл комерс" пък е обявена в ликвидация в края на 2018 година.

В активите на фирмите на Маринов обаче остава спа комплексът „Беркут“. След като съдът дава на Събев нужните документи – изпълнителни листове, удостоверяващи правото на Събев да предприеме принудителни действия срещу Маринов в качеството му на длъжник, при частен съдебен изпълнител е инициирано изпълнително дело, в което под обстрел попада хотел „Беркут“.

Така върху хотела е наложена възбрана, а имотът е обявен за публична продан, като процедурата е отворена за втори път преди дни, след като цената на хотела е била коригирана. Както при всички търгове, първоначалната ценна, от която започва наддаването за имота представлява 80% от стойността на му /изглежда хотелът е оценен на 5,6 милиона лева/.

Целта е с парите от продажбата на "Беркут" да бъдат погасени вземанията на Събев. Дори да се намвери купувач изниква още една пречка между парите и Събев. Спа комплексът е ипотекиран, а дружествата на Маринов – "Спорттур" ЕООД, "Бибъл Комерс" ООД и "Кавен Ирадис" ЕООД, са заложени в банка за близо 4 милиона. Затова като съ-взискател е конституирана и банката, отпуснала кредита. В резултат на това, първо тя ще трябва да получи сумите по погасяване на кредита и чак тогава ще се пристъпи към изплащане на средства към Събев, за да бъде изчистен дълга на Маринов по казуса с „Чили“.

Въпреки неясното бъдеще на спа комплексът, той продължава да функционира. 

Повече за войната, пленила "Беркут", четете тук: 

Хотел „Беркут“ - заложник във войната между две големи пловдивски компанииКатализатор на сагата е сделка за продажба на част от пловдивска верига заведения за хранене