Една от кариерите, която се намира над село Белащица, е била глобена заради запрашаване на селото. От РИОСВ – Пловдив съобщиха, че  техни експерти  са проверили „Производствена база – Белащица“ заради неорганизирано изпускане на прах и са установили, че емисиите идват след трошене и разделяне на фракции на добития инертен материал.

Прахът се разпространява извън границите на производствената база и отива към Белащица.

„Констатира се, че мерките, които дружеството трябва да изпълнява по изискванията в чл. 70 от Наредба №1/2005 г. срещу разпространение на прах извън производствената база, не се изпълняват ефективно.

При проверката от 06.06.2018 г. е констатирано, че концесионерът „Пътища Пловдив“ АД не се е съобразил с неблагоприятните метеорологични условия и силния вятър, който води до увеличаване на запрашаването. За ограничаване на замърсяването на въздуха при проверката са дадени предписания за незабавно преустановяване работата на трошачно-сортировъчната машина и увеличаване кратността на оросяване на пътищата в производствената база. За констатираното нарушение на законодателството на дружеството ще бъде съставен акт за установено административно нарушение”, пишат от РИОСВ.

Припомняме, че наскоро бе организиран протест срещу двете кариери над селото в Родопската яка. Поводът за недоволство на хората тогава бе инвестиционното намерение на другия концесионер „Холсим Кариерни материали”.

Повече по темата вижте:

Белащица се вдигна на бунт заради кариерата! Имало бум на респираторни заболявания ВИДЕО и СНИМКИНад 100 жители на селото от Родопската яка казаха „Стоп на взривовете и праха“

ХКМ – Пловдив: Няма да унищожаваме от планината над Белащица, искаме стара кариераОт компанията заявиха, че инвестиционното намерение е за изоставен терен от 30 години