Българка поема ръководството на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив. Инж. Мария Топчийска е новият изпълнителен директор на новия смарт фабриката, която е единствена в Източна Европа.

Френската компания, работеща в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, за първи път поверява ръководството на структура в България на жена. 

Топчийска е работила за производствени предприятия от различни сектори в страната и чужбина и притежава ценен опит като МТМ и лийн обучител. В продължение на няколко години Мария Топчийска е външен консултант на френската фирма, а от две години и част от екипа на компанията като мениджър „Индустриализация и поддръжка“.

Именно тя ръководи процеса за превръщането и сертифицирането на пловдивския завод като Smart Factory, което стана факт в края на 2019 г. За да получи престижния сертификат, българската производствената база покрива множество високо стандартизирани международни критерии.

Фабриката оперира с BMS (Building Management System) или дигитални системи за енергиен мениджмънт. Мария Топчийска ще отговаря за дългосрочната визия за развитието на завода, свързана с непрекъснатото усъвършенстване на системите за управление, поддръжка и ефективност, за да може Smart Factory в Пловдив да изпреварва времето си и да задава модел у нас и в чужбина.

„Екипът ни постоянно инвестира в създаването и внедряването на иновативни технологии. И резултатът е, че над 65% от процесите в производствената база в Пловдив са изцяло автоматизирани“, посочи инж. Мария Топчийска. 

"Встъпвам в длъжност с чувство на удовлетворение от постигнато, но и със съзнанието за сериозна отговорност, тъй като сега заводът е демонстрационен център за 14 държави, както и за чуждестранни компании с планове да инвестират в България“, допълни тя. 

Пловдив с втората по рода си в Европа смарт фабрика, друга се разраства двойноДнес е много важен ден за българо-френските отношения, посочиха зам.-министър Борисов