Две важни бизнес събития белязаха Пловдив днес. Градът под тепетата, който все повече се превръща в индустриален център на България, от днес има официално умна фабрика на "Шнайдер Електрик", а успоредно с това беше открита разширената база на фирмата за самолетостроене "Латекоер".

Заводът на "Шнайдер Електрик" в индустриална зона "Радиново" край Пловдив стана втората "умна фабрика" в Европа. Той получи високо международно признание и сертификат в рамките на своето световно производство за внедряване на система за ефективен мениджмънт чрез автоматизирани технологии. 

Сградата на фабриката, в която се произвеждат всякакви видове прекъсвачи, се управлява с BMS (Building Management System). В рамкте на завода е създаден шоу руум за иновативни технологии от ранга на Индустрия 4.0 и Smart home. Отделно обаче и в рамките на производственото хале има внедрени интелигентни технологии, като поддръжката на съоръженията се осъществява с помощта на приложение с добавена реалност и над 65% от процесите в базата са изцяло автоматизирани.

"Той е един от най-големите и модерни заводи на Schneider в Европа и едва втората ни умна фабрика на Стария континент", посочи управителят на българския клон на френската компания Радослав Кошков. 

Демонстрационна фабрика-модел ще служи за обучения и пример на 14 страни в Източна Европа. Преструктуритрането на фабриката в "умна" е отнело около 1 година и е направено с цел оптимизиране на ресурси и финанси. Инвестицията, която не беше посочена в цифри, от компанията очакват да възвърнат в рамките на 3 години и половина. Към момента там работят около 700 души, като управата подчерта, че няма да намалява човешкият капитал за сметка на технологиите, а ще преквалифицира своите служители, както ще има и преструктуриране на постовете и набиране на работници с нов профил. 

Двата френски концерна заявиха изключително силно и прогресиращо развитие в подразделенията си в индустриалната зона на Пловдив. 

„Днес е много важен ден за българо-френските отношения. Днес е знаков ден за българската икономиката. Тук говорим за една смарт фабрика, която ще бъде уникален пример за цяла Източна Европа. Това е ден, в които затвърждаваме позициите си и това, че сме в топ 50 по дигитализация. Ще продължим да насърчаваме бизнес развитието и дейността на Шнайдер, които повече от 15 години пишат една успешна история“, заяви зам.-министъра по икономика Лъчезар Борисов.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, подчерта, че с откриването на умната фабрика, тимът БАИ се разширява, тъй като ще има още един представител на добрите практики и чуждестранните инвестиции, които могат да се направят в България.

"Страна ни се очертава като водещ фактор в региона и визуализираме формулата за успеха, който е равен на инвестиции плюс иновации", посочи Янев.

По време на официалната среща днес бе подписан меморандум за сътрудничество между "Шнайдер" и Българската агенция за инвестиции, а Янев подчерта, че тепърва ще се провеждат съвместни инициативи между френската компания и БАИ. 

На откриването присъстваха кметът Здравко Димитров, заместник-кметът Стефан Стоянов и Сефан Делайе, председател на Френско-Българската търговска и индустриална камара. 

"Всяка една инвестиция е добре дошла. Всяка една инвестиция ще бъде защитена. Важно е да обърнем внимание на дуалното обучение, за да може младите хора да се ориентират към тези производства и да останат тук. Днешната смарт инвестиция тук е много важна крачка в тази посока", посочи градоначалникът.  

Официалната визита продължи в "Латекоер", където днес ще се открие разширената база на фабриката за производство на врати и елементи за Airbus. Капацитетът на производството на френската компания е удвоен от откриването на фабриката през 2018 година.