Слънчев бряг далеч не е само за пияни британци и евтина дестинация за бедни европейци.

Оказва се, че родният курорт е класиран 5-ти сред десетте най-достъпни европейски курорта в рейтинг на семейните почивки ол инклузив за лятото на 2019 г.

Класацията е изготвена от сайта TravelSupermarket, който проучва и сравнява цените на туристическия пазар.

Абсолютен рекордьор е Испания, която държи не само първото, но и още четири места в класацията на евтините ваканции в Европа. В листата са още Гърция, Мароко, Турция.

От сметките на експертите става ясно, че 7 нощувки в екзотичен европейски курорт може да излязат само 225 евро на човек, но през месец май, цитира лондонският "Дейли мейл" данни от проучването.

Има и уловка – условието при най-ниските цени е почиващите да са минимум двама, които да делят обща стая.

Класацията:

1. Коста Брава, Испания
Този средиземноморски район в испанската провинция Херона (Жирона на каталунски) носи типичните белези на масов курорт, но е изпъстрен и с чаровни каталунски градчета, накацали едно до друго по крайбрежието. Старинната им част, безкрайните пясъчни плажове, чистото и топло море, дългият летен сезон предлагат приятна и интересна почивка още от май. Селищата са свързани с влак, който пътува на 30 минути все край морето, и срещу 3 евро можеш да ги обиколиш всичките чак до Барселона и по желание всеки ден да сменяш плажа. Аквапаркове, разходки с корабче правят мястото много подходящо за семейна ваканция.
“Дивият бряг” е известен и със съвсем достъпните цени на пакетната почивка. Една седмица в хотел Ibersol Sorra D'Or (3 звезди) в курорта Малграт де мар например британски фирми предлагат за 240 до 270 евро на човек с включени полет и пълен пансион. Разликата в цените е заради различните градове, от които излитат почиващите.

2. Агадир, Мароко
С 25-27 градуса през лятото, 20-ина през зимата и 300 слънчеви дни в годината градът е смесица от арабска класика и съвременни удобства за отдих. Районът е известен с голф игрищата си, километрична плажна ивица, възможности за сърф, кафенета, ресторанти и барове. Местните хора - предимно бербери, са любезни и толерантни, пише “Дейли мейл”. Ориенталският дух на пазарите, типичната мароканска архитектура в старата част на града със занаятчийски работилници и градини, панорамната гледка от средновековната крепост носят атмосферата на арабска приказка.
7 нощувки от 8 май в хотел El Pueblo Tamlelt (3 звезди), самолет и пълен пансион струват около 300 евро на човек. Хотелът е на 200 м от плажа, има 3 басейна, включително детски, и е разположен в огромен парк. Предлага фитнес център с турска баня, сауна, масажи, за да се насладиш на почивката и без да излизаш от комплекса.

3. Майорка, Испания
Испанският балеарски остров е известен с изгодните си цени – сайтът TravelSupermarket го нарежда на 3-о място в класацията на европейските курорти. Той привлича туристите с ярко слънце, кристално море, живописни заливчета, заобиколени от варовикови възвишения, древни римски и мавритански руини. Посещаван от испанското кралско семейство и ред световни знаменитости, средиземноморският курорт има и евтини варианти за почивка.
7-дневна ваканция със самолет и пълен пансион в тризвездния хотел MLL Caribbean Bay в курорта Ел Аренал от 1 май например се предлага за 260-280 евро на човек.

4. Коста Дорада, Испания
Този курортен район южно от Барселона има 200 км крайбрежна ивица, обсипана с 20-ина колоритни градчета. Много от плажовете са със син екофлаг и са подходящи за деца с плитките си кристални и топли води. Името Златен бряг идва от златистия им пясък. Ако бягате от тълпите, долината на река Ебро даже и през сезона предлага уединение сред пясъчните дюни. Kрай столицата на Коста Дорада – Салоу, се намира увеселителният парк "Порт Авентура" - най-големият в Южна Европа.
От 16 май 7-дневна почивка в 3-звездния хотел в Салоу - Santa Monica Playa с пътните и храната излиза на британците 280 до 380 евро на човек.

5. Слънчев бряг, България
Българският курорт като че ли е по-известен с купонджийските си сцени, но също така има красиви плажове и предлага различни водни спортове, пише TravelSupermarket. Туристите се забавляват на игрище за пейнтбол, писта за картинг и аквапарк. Заради всичко това и ниските цени сайтът го поставя 5-и в класацията. Той сочи, че в хотел "Диамант" (4 звезди) на 250 м от морето 7-дневна пакетна ваканция се предлага за 250 до 380 евро на човек.

6. Кушадасъ, Турция
Този курорт на Егейско море по западния турски бряг е приятно съчетание от условия за модерна почивка и старинни паметници и руини. Той е традиционна спирка на круизни кораби. По крайбрежния му булевард и пристанището за яхти се редят хотели и ресторанти. Близкият античен град Ефес привлича чужденците с шедьоври на егейската археология в Турция. А посещението на дома, в който се смята, че е живяла и починала Дева Мария, съчетава почивката с поклонничество.
Транспортът и 7-дневен пълен пансион в 3-звездния хотел Flora Suites се предлага за 290 до 340 евро на човек.

7. Коста Бланка, Испания
Казват, че този средиземноморски район във Валенсия е събрал всички прелести на едно място. Мекият, слънчев климат и високото качество на живот примамват тълпи туристи. Плажовете са красиви, водата – топла и спокойна, слънчевите дни – 320, а нощният живот – страхотен. Там се намират два прочути испански курорта – Аликанте и Бенидорм, както и богатият на археологически находки град Елче.
В хотел Cabana в Бенидорм (3 звезди) цените за едноседмична пакетна почивка от 7 май са между 330 и 420 евро на човек.

8. Корфу, Гърция
Този остров е легендарен с богата източна и западна култура и архитектура, със скъпи имоти за богаташи и по-евтини курорти за масов туризъм. Плажовете му – скалисти, широки и равни или закътани в заливчета, са на три морета - Йонийско, Адриатическо и Средиземно. Островът е изключително зелен заради невероятния климат.
Едноседмична пакетна почивка с транспорта в Summertime Hotel Apartments (3 звезди) в Сидари от 14-15 май се движи в диапазона 225-325 евро на човек.

9. Фуертевентура, Испания
Испански остров в архипелага на Канарските острови, известен с топлото си време през цялата година и слънчевите си плажове. Популярен е с водните спортове – водни ски, сърфинг и уиндсърфинг, заради постоянния северен и североизточен вятър. Фуертевентура се намира на 100-ина километра от бреговете на Африка. През януари температурата е между 17 и 20°C, а през август и септември – 24-25°C. Макар че голяма част от крайбрежието е каменисто, там се намират и едни от най-красивите атлантически плажове с фин пясък и лазурни води.
В хотел Labranda Tahona Garden (3 звезди) в курорта Коста Калета 7-дневна ваканция ол инклузив от 15 май струва от 300 до 380 евро.

10. Крит, Гърция
Тук Рея родила Зевс и го скрила в пещера от баща му Кронос. Дедал построил лабиринта, обитаван от Минотавъра, а Икар измайсторил восъчните си крила и полетял с тях.
Но на остров Крит се пренасяш не само в гръцката митология и археология, а и на малки закътани или обширни пясъчни плажове. Тук има местенца както за богаташи, така и за хора със скромни доходи – разликата е в мащабите на лукса. Най-големият гръцки остров изобилства с таверни, барове и клубове, но ако рибните специалитети не са по джоба ви и сте на пълен пансион, можете да опитате от вкусните банички със сирене калицуния. Ако ви стане топло или искате да се разхождате, островът има високи планини и стръмни каньони с пешеходни пътеки.
В хотел Despo (3 звезди) в Аналипси на 25 км от столицата Ираклион пакетна почивка от 7 дни през май се предлага на цени от 270 до 370 евро.