Колапсът на дизеловия транспорт е близо, като това се отнася най-вече за Германия, става ясно от репортаж на "Гласът на Европа".

Заради забраната за използване на коли с такива двигатели, техните собственици в големите градове масово търсят начини, да се отърват от тях.

Сметищата са препълнени с нормални автомобили, които няма как да бъдат препродадени, въпреки че са в добро състояние.

Всички тези машина са на около 10 години, като при някои от тях пробегът е около 100 000 км. Според законите на Германия, те трябва да бъдат бракувани, тъй като нямат право да се движат в големите градове. Причината е, че те не отговарят на новите екологични норми, въведени през миналата година.


"Повечето захвърлени превозни средства, като някои от тях дори нямат и 10 години. Сред тях са коли на Audi, BMW, Volkswagen, като проблемът е, че техните собственици трябва да ги бракуват – търсене на вторичния пазар за тях няма, а използването им в големите градове е забранено. Затова и предаването им за скрап е най-бързият начин за получаване на някакви пари за тях", се казва в репортажа.

Проблемът обаче е, че фирмите, извършващи тази дейност, са претрупани с коли. Затова и много германци директно изхвърлят колите на бунищата, като преди това ги спират от движение.