Забраната за пластмасовите продукти за еднократна употреба ще влезе в сила тази седмица или най-късно в началото на следващата. Тогава наредбата на Министерството на околната среда ще бъде обнародвана в “Държавен вестник”, след като в сряда беше приета от Министерския съвет.

Забранява се пускането на пазара на пластмасови клечки за уши, чинийки, пластмасови прибори за хранене, бъркалки за кафе, сламки, кутийки за храна и чашки от експандиран полистирен (стиропор), дръжки за балони и всички продукти от оксо-разградима пластмаса, т.е. такива, които под въздействието на факторите на околната среда се разпадат на микроскопични частици.

Освен това се забраняват и найлоновите торбички за пазаруване с дебелина до 25 микрона. Досега за тях трябваше да се заплаща продуктова такса.

Забранените продукти, които са пуснати на пазара преди влизане в сила на наредбата, ще могат да бъдат продавани до изчерпване на количествата.

Потребителска такса обаче се налага за еднократни пластмасови чашки и кутии за храна, само че тя влиза в сила от 2023 г. Първоначално таксата ще е минимум 5 стотинки за чаши и 20 стотинки за кутии. Всяка година цената им ще се вдига с по 5 стотинки, докато през 2027 г. стигне съответно 25 и 40 стотинки обясни за “24 часа” зам.-министърката на екологията Ренета Колева.

Самите търговци ще бъдат задължени да предлагат алтернативи на тези продукти – за многократна употреба или изработени от друг материал. В търговски обекти задължително трябва да бъдат поставени информационни табели за необходимостта от намаляването на пластмасови продукти, както и за алтернативните възможности, които се предлагат. Информацията за крайните потребители се увеличава и чрез нови маркировки, указващи съдържанието на пластмаса и вредата от нея. Те се поставят от 3 юли.

От 2022 г. производителите на продуктите в обхвата на наредбата - чаши и кутии за бърза храна, бутилки, тютюневи изделия и мокри кърпи, задължително трябва да прилагат мерки за осведомяване на потребителите, а на всеки 3 години да бъде осъществявана национална информационна кампания. От 2024 г. капачките на всички пластмасови съдове за напитки трябва да бъдат трайно прикрепени и след отварянето им Задължително ще бъде влагане на рециклиран материал в пластмасовите бутилки за напитки, чийто дял трябва да достигне средно 30% от теглото на всички пуснати на пазара бутилки през 2030 г. Освен това се въвежда разширена отговорност на производителите. Те ще трябва да заплащат за разходите за почистване на замърсяването в резултат от еднократни пластмасови продукти.

Размерите на разходите ще бъдат определени чрез национално проучване догодина. Те ще важат и за лицата, които пускат на пазара риболовни съоръжения с пластмаса.

Минималната цел за тях е събиране на поне 5% от отпадъците през 2024 г., а през 2031 - 40%.Производителите ще трябва да финансират и системи за разделно събиране на отпадъците от опаковки, които да бъдат поставени на места за обществено ползване като алеи, паркове и площадки, както и на мястото на продажба .

Целта е през 2029 г. разделното събиране на пластмасови бутилки да достигне 90%. Концесионерите и наемателите на морски плажове също ще трябва да осигуряват разделно събиране на отпадъците.

Според Закона за управление на отпадъците така или иначе във всички курорти задължително трябва да има система за разделно събиране, припомнят от МОСВ. Според Ренета Колева се предвиждат и санкции за неспазване на наредбата.