
Жените ги обожават, а мъжете обичат да си говорят с тях. Понякога дори тайно им завиждат. Барманството е професия, която може да се упражнява с малко знания, но след много практика човек може да стигне и до по-високо професионално ниво. Този бранш е един от най-динамично развиващите се в България. Това е и причината българските бармани да не отстъпват на колегите си от други държави.
Екипът на TrafficNews се свърза със 7 от най- актуалните бармани в Сoфия. Ето ги :
Петър Божинов е от град Кюстендил, но в момента работи в клуб „Мейсънс“, София. Занимава се с барманство от близо четири години като споделя, че в началото не е имал големи амбиции.
„Бях чул от по-големите батковци, че лесно се свалят мацките и има хубави бакшиши, общо взето съблазнителни неща за всеки тинейджър. Докато дойде денят в който се сблъсках наистина с тази професия и разбрах, че тя всъщност е цяла наука. Започнах да чета специализирана литература, да се допитвам до по-опитните бармани, да се съветвам, защото с времето разбрах, че винаги някъде там има барман, който знае повече от теб“, разказа пред TrafficNews Петър.
Той има редица награди от различни състезания – „Най добър барман на България“ за 2017-та, първо място на международното състезание в Сърбия „XIII Barmens cup HUBERT 1924“ за 2018, „Най-добър безалкохолен коктейл на България“ за 2018 и състезанието за професионални бармани „Barmasters 2019“ са част от призовете му.
Мирослав Панин пък се занимава с барманство от вече цели 10 години. Родом от град Разлог, но живее и работи в София. Работил в най-престижните барове и дискотеки в столицата, Мирослав в момента радва клиентите на club Theatro.
“Повечето хора подценяват тази професия, но тя е изкуство. Истинският барман е културен и знае границата на предлагането и нахалството, винаги усеща кога си дошъл, за да не си сам и кога искаш просто питие, докато гледаш как животът и клиентите в бара се движат с една скорост. Барманът изнася представление на хората, които дори не предполагат колко е трудно да слушаш хиляди истории, докато правиш коктейли и в същото време флиртуваш с няколко жени едновременно, без никоя от тях да се сърди на другите. За мен барманството не е професия, а начин на живот”, каза пред TrafficNews талантливото момче.
Мирослав сподели пред екипа ни и един от любимите му летни коктейли :
„Историята му е от преди 2 години. В лятното барче, в което работех, на бара ми видях синя бутилка, която не познавам. Колегата ми обясни, че това е най-новият London dry gin. Взех шейкъра, сложих необходимото количество от джина, малко босилек, френски ликьор от бъз и лайм колкото да балансирам напитката. Започнах да шейквам енергийно новоизмисленото питие и някак започна да ми идва настроение. И така се получи тази свежа, розова напитка, която след време ме запозна с една прекрасна дама. Момичето дойде при мен на бара и поръча нещо специално, а аз имах точната напитка за нея. След като я опита и оцени високо заедно измислихме името Ginberry.
Специалната рецепта за коктейла е: Лондон драй джин 50мл, 22 мл ликьор от бъз, 5 листа босилек, 22мл фреш от лайм”.
Стефан Тюфекчиев от Бургас е също един от барманите на верига заведенията Maison’s bar & dinner. Главният барман е участвал в редица състезания сред които World class, както и многократно на националните бармански състезания, където има спечелени 1-ви места за най-добър коктейл, национално шот състезание и др.
Паралелно с барманството Стефан се занимава и с бодибилдинг като през изминалата година на World class, стана по-известен с фразата му “Най-добрият барман сред културистите и най-добрият културист сред барманите.”
Амбициозният бургазлия е автор на редица коктейли, както и менюто на заведението в което в момента работи.
Казва, че обича да прави класически коктейли като Мохито, Блъди Мери и др, но е категоричен - най-голяма му сила е в безалкохолните напитки като healthy смутита и шейкове.
Иван Филипов се занимава с барманство от 2011-та като споделя, че преди три години започва да участва и в състезания. Участвал е в множество национални и международни състезания в редица градове в Румъния, Словакия, Англия, Сърбия и други.
„С влизането ми зад бара се промениха много неща в живота ми - станах по-организиран, отговорен и подреден в действията си. Увлякох се до такава степен, че зарибих след себе си други любители бармани и започнах да преподавам това "изкуство"и до ден днешен в Sofia Flair School. Смея да кажа, че съм щастливец, защото много малко хора имат моя шанс - работата им всъщност да е тяхното хоби“, сподели пред TrafficNews Иван.
Eмо Горянов се подвизава като бар мениджър на две от най-актуалните заведения в София – КОТО & PM Club, където успешно предава натрупаните през годините вдъхновение и опит. До тях е стигнал с множество безсънни нощи и лепенки по пръстите. Зад гърба си, той има натрупан опит като помощник барман, както и редица състезание и семинари.
Посветил 11 години от живота, за да придобие и усъвършенства необходимите знания и умения, днес той залага на семплите и елегантни коктейли. В миксовете си обича да използва минимално количество съставки, намирайки перфектния баланс.
Доказателство е залитането му към необятните интерпретации на класическия сауър. Водка, прясно изцеден лимонов сок, захарен сироп, белтък, много лед и шейкър - семпло и елегантно, така описва началото и края.
Денис Славов работи като главен барман в Diip bar & dinner и същевременно е посланик на марката Funkin за България. Занимава се активно с барманство от 5 години, а от година насам участва в състезания.
Завършил е на второ място в състезанието на Johnnie Walker Highball competition и е един от четиримата, които са спечелили посещение на дестилерията на Бушмилс в Ирландия.
“Изкуството на това, сам да приготвяш съставките си, техниките с които ги миксираш, начина по който те изглеждат преди да стигнат до клиента, са неповторима емоция, която се опитваме да представим и предадем на крайния потребител. Радвам се, че българина все повече и повече се интересува от това което правим ние, защото за нас, смея да кажа, това е най- трудната публика“, споделя за професията си той.
Димитър Овчеларов до скоро е работил в столичният бар ‘Urban gastro bar Jasmine’, като за втори път през летния сезон работи в Португалия. В бранша е повече от седем години. Определя себе си като всеотдаен и енергичен. През свободоно си време кара ‘snowboard’, колело и свири на гайда.
„Тази година честваме 100 години “Negroni”. Това е рецептата ми за черешовото ми негрони. Започваме с джин, черешово бренди, вермут и инфюзнато кампари с какаови зърна, като аз го оставям в дъбова бъчва да отлежи три седмици“, сподели още пред TrafficNews Димитър.
Още от категорията

Талантливата Виктория напусна Кухнята на Ада


Правят игрален филм за живота на Лили Иванова
Акценти

Журналист на TrafficNews с номинация за Награда „Пловдив"

Vivacom с официална информация за липсата на мобилна мрежа






