Здравейте отново от мен! Доста бих искала да позачекна тази тема и да споделя своето най-искрено мнение. Знам, че ще има доста засегнати и може би ще ме пооплюете, но това е самата истината или поне такива са фактите за момента.
 
Ще започна малко по-отдалече. По принцип, почти по всякакви статистики за стандарт и начин на живот, България почти удря дъното. Ниският жизнен стандарт е показател за слабо управление и ниски правителствени разходи (като процент от целия бюджет) за здравеопазване и образование. Също така, се твърди, че България заема последно място в класация за равнището на жизнения стандарт на страните в Европейския съюз. Дефицитът на работна ръка се усеща все по-силно в нашата страна, включително поради задълбочаващата се демографска криза. В същото време безработните в страната са около 200 хиляди души, към които трябва да бъдат прибавени и 100 хиляди т.нар. „обезкуражени“ – хора, които всъщност никога не са си търсили работа. Половината от безработните обаче са без образование и без каквато и да е професионална квалификация. Сред тях има и хора, които просто не желаят да работят. Нито едно от изброените неща, обаче, не ни спира да го играеме на широко като големци, като мутри, като мутреси, като заможна нация и в частност ще отворя темата за публичният транспорт. Питате се каква е връзката между тези неща ли? Останете с мен и прочетете до края.. би трябвало да разберете.
 
 
 
Всичко, което се споменава по-горе до момента, е за защитата на тезата ми. Някъде, преди доста време, бях прочела изказване на някаква девойка, от сорта на: “На това му се вика нереализиран бизнес план, момичета - да имаш хубави дрехи, евентуално хиалурон в устните, да си млада и готина и да пътуваш с автобусчето.” Това изказване, така ми се заби в главата, че все още си умувам над него и ми се искаше да отворя въпроса, за да видя и вашето мнение и реакция по темата. От кога е смешно, че явно и възмутително, да пътуваш в метрото или в рейс, да пътуваш с колело, скейтборд, тротинетка или прочие и от кога, хората трябва да бъдат групирани, разпределяни, рамкирани и заклеймявани на успели или не, според вида на превозното си средство, което особено в България е доста съмнително как точно са си закупили и са се сдобили с него, дадени хора?
 
 
“Кой финансово стабилен човек (над средната класа) ще се качи в подземен влак например, вместо да си стига с колата, като първия баровец/баровка”? Знам! Типично БГ мислене за жалост- няма как да го обориш и да опитваш, но аз все пак ще се опитам.. Ако нямаш ескорт от коли, които да те придружават на ляво на дясно, колко да си успял и велик, по нашите земи, замислете се? Май не си изобщо. Ох, какъв пропуск само - ще имаш да наваксваш. Цял живот!
 
В родината ни, може и да е странно да видите нашия премиер, да кажем, да чете книга до вас във влака, но за британския му колега Дейвид Камерън това е нещо съвсем нормално. Ама чакайте сега- кой пък беше този Камерън? Хм, не сме го виждали в бара- не го знаем. Той едва ли е от яките и известните... Да си се вози, щом няма кинти за Ламбо. Балък!
 
 
 
По цял свят, успелите, богати и интелигентни хора от различни сфери и с различни, страхотни професии, умишлено използват публичният транспорт, колелото си или пък ходят пеша. Само и все още, в нашата мила страна, като че ли е някак си доста срамно, особено ако си млад и се водиш готин или искаш да бъдеш приеман като такъв.... Представяте ли си, как ще се срине вашата репутация за секунди и всичко, което сте градили, ще изчезне за миг? Ами вече е възможно- просто се качете на рейса! 
 
 
Някак си, явно наложително, трябва да се обясни на невежите, защо публичният транспорт, е доста често срещан и предпочитан. Да вземем автобуса например. В чужбина, той пътува в своя собствена лента и доста често се придвижва свободно и по-бързо от лекия автомобил, а и возенето в него ти пести време и пари. Време, в което не мислиш къде да паркираш колата си и време, в което дори и в най-скъпия автомобил, си заседнал в трафика и чакаш, закъснявайки за някъде. Спестява, както казах, и пари, които не даваш за да плащаш по паркингите.., което като наша, национална черта си остава нещо доста важно. Що ще им пълниш гушите на ония с билетчетата? Я си паркирай като пич, където си пожелаеш и блокирай улиците и тротоарите на останалите коли и пешеходци..
 
 
 
Истинско мъчение е например, да си млада майка, излезнала на разходка с количка, нали? Ти да му мислиш, скъпа, да не си раждала. Някой туко що си спести 2-3 лв от паркинг и ще си седне в кафенцето доволен, да се черпи, а ти защо ще му почерняш кефа и деня? Мълчи си и премини така, както можеш. Без друго на кой да се оплачеш, на онези политиците ли? Че те спират два пъти по-неправилно.
 
Също така, от екологична гледна точка, е по-добре или поне така чух, че е желателно да пътуват много хора в едно превозно средство, което изпуска вредни емисии.. отколкото на всеки един човек да се пада по кола и да е сам .. вътре в нея. То сега има едно такова, наречено “Тесла”, кръстено на някой си Ники Тесла, ама не ви виждам еко колите все още. Трябва да минат няколко години, някой да ги понавърти в чужбина и тогава ще дойдат насам, евентуално, ако все пак има загрижени граждани за въздуха, който дишаме. Ще чакаме пък ще видим...
 
 
Нека не споменавам и за понякога яките, забавни и комични моменти в рейса, метрото или прочие, в които можеш да преживееш нещо готино или пък не, да се запознаеш с някой, да се влюбиш или пък да станеш свидетел на нещо.. да разглеждаш града от големите стъкла.. да успееш да прочетеш книга или вестник или просто да си стоиш и да си кротуваш, потънал в светът на мислите си.
 
 
Е добре... случва се и да попсуваш някой през лятото, че не си е тръкнал телцето с гъбичка и понамирисва, ама хайде сега по стара българска приказка си знаем “Банята е само през Неделя”. За това не се сърдете много - не се умира от това.
 
Аз съм доказателство - оживявала съм! Честно казано, насочвам този пост по-скоро към женското съсловие. Като че ли там ми е по-гнила ябълката. Нека го погледнем реално... повечето дами, ориентировъчно 17-29, нямат нито работа (не защото няма, а защото са прекалено специални да работят като нас, простолюдието), нито имат постоянни или даже никакви доходи, освен ако някой не се съжали след страхотно изкараната нощ да остави на нощното им шкафче някой стотак, на който въпросните дами, ще се радват два- три дена и така, докато дажбите не спрат... или пък мама и тате бачкат от сутрин до зори като тоби, за да покриват разходите на своите принцеси. Случва се и същите тези дами да умоляват или някакси да задължават и очакват от горките мъже и момчета, постоянно да се грижат за техният комфорт и да ги взимат от там от сам, да ги разкарват на ляво на дясно и да ги връщат с каляската у дома... и то само, защото техни величества, не искат да допрат скъпоценните си тела на изтърканите общински седалки в автобуса за 10-15 минути... и да си се приберат самички у дома като пичове.
 
 
Познавам момичета, които дори знаят номерата на дадени скъпи автомобили, когато ги забележат на пътя и съответно кой ги кара, какъв е семейният му статус и как пие кафето си сутрин. Не го намирам за нормално, а вие за себе си, сами преценете.. Скъпи дами, знаем, че сметки не плащате и няма как да сте наясно, но бензинът поскъпна- трябва вече да сте по-изобретателни и специални от другите, за да получавате това 5-звездно третиране и то перманентно- иначе какво получават тези мъже в замяна за услугата изгубено време за тях? Те така или иначе ще си легнат с вас и го знаят още в момента, в който си личи как се въодушевявате виждайки автомобилът му. Има и дами, които пък попаднат ли на някой рицар, който да им купи кола, започват да подготвят и плануват сватбата за следващия месец. Ей така, за всеки случай, да не размисли и избяга момъка от тази неизгодна сделка и да даде колата на друга. Дори и да избяга, дано поне, успеете да си направите достатъчно селфита, за да си завишите цената и следващия път да се продадете по-успешно. Ако, разбира се, този вариант и опцията с каляската още го нямат.. младите дами със сигурност ще предпочетат да закъснеят или пък ще са умни и ще тръгнат два часа по-рано, за да извървят 10 километра (минимум) от село или крайните квартали до кафето на центъра и то само да не вземе да ги види някой “у”рейса, че после като тръгнат едни клюки и слухове, сигурно седмица ще трябва да стоят у дома докато отминат и отшумят.
 
 
 
Съжалявам ,че съм груба и иронична, но обещах да съм честна и искрена, а това е моето виждане. Харесвам израза, че всяка жаба трябва да си знае гьола и чергата...и не знам, защо тези “жабки” се държат сякаш не са от гьолчето, а от голямото блато.. Доста често съм забелязвала и дори познавам момичета, които се возят във скъпи коли, със съмнителни или никакви доходи, които не могат да си позволят дори и едно кафенце за тяхна сметка и следователно съм виждала жена, например от BBS news (ако изобщо знаят какво е), съвсем спокойно да се вози с изисканите си и скъпи дрехи в автобуса и повярвайте, това не е навреждало на репутацията й... и не я е правило нереализирана и прочие.
 
Същите тези момичета със съмнителни доходи ..се подиграват и осмиват спрямо нормалните такива, които сами се борят с живота, работят на пълни обороти и сами си плащат сметките... и картата за градският транспорт!!!
 
 
 
“Баба ти цял живот на каляска се е возила.... та и ти така сега, нали?“ Далеч съм от това, да ви кажа, че самата аз се чувствам “затънала” или нереализирана, защото имам хиалурон в устните, а не пътувам с Мерцедес и това не ми пречи да съм готината мацка и по никакъв негативен начин не влияе и не вреди на моя имидж, достойнство, репутация, себеуважение или там каквото го наречете. Въпреки, че имам опцията да избирам, самата аз пътувам в публичен транспорт. Накрая на месеца, като тегля чертата от финансов аспект и независимо от превозното си средство, аз чувствам удоволетвореност и задоволство, а повечето от “важните” девойки се чудят каква схема пак да навъртят или плануват да посетят баба и дядо, да вземат от скромната им пенсия нещичко, че на мама и тати парите вече свършиха, а гаджо избяга да плаща на друга и си взе обратно подаръка автомобил.
 
 
 
Хайде да споменем и за младежите, които чакат отново на баба и дядо, да продадат някоя нива например, за да им вземат количка, която в повечето случаи се кара неразумно (естествено, как да цениш, като не си го изработил сам) и се оказва в някоя канавка или стълб, забита в човешко същество или животно.
 
Също така, от изключителна значимост е да отидеш на заведение, малко по-рано от предвиденото, за да имаш възможност да спреш лъскавата си кола най-отпред. Така ще могат да те забележат всички и да те запомнят по-лесно.
 
 
 
Моля, не бъдете възмутени от думите ми! Всеки ден четем и слушаме по новините и вестниците за това. Не го измислям аз- забравихте ли вече, статистиката го говори. Някой ще каже, тази тука, какво ми сравнява публичните превозни средства по света с тези у нас? Да, донякъде сте прави, особено в частта, когато пътувам в автобуса тук, в Манчестър да речем, се проявява уважение и винаги се казва благодаря на шофьора, за това, че те е докарал жив и здрав до някъде и тогава напускаш превозното средство. Шофьорът ти благодари и те поздравява също. Това, не съм го виждала в моята страна. Други чак толкова големи разлики няма. И да има, всичко може да се поправи в милата ни родина, ако всички ние имаме правилното отношение и мислене.
 
 
През изминалата година, отваряйки инстаграма си, видях, че Хю Джакмън (този будала), взел, че се излъгал, да кара колело, из улиците на Манчестър и чак го туитнал и постнал в Инстаграма. Абе какво ми го хвалите този, каква звезда е щом няма охрани зад него и не слиза от Бентли да кажем? Пу, сигурно вече не му плащат като преди от Холивуд-а.
 
 
 
И така... Поздрави от автобуса, докато пиша всичко това на телефона. Надявам се, всичко, което написах, да бъде разбрано по най-правилния начин.
 
Послепис: Изтеглила съм от интернет и още снимки на успели личности, които не се величаят и самозабравят (а те определено могат да си го позволят) и не се поколебават да се слеят с тълпата. Убедете се сами! 
 
Целувки и до следващият път!  Искрено ваша - “Позьорката”