Петя Стоянова е родена в Бургас. Завършва висшето си образование в Нов български университет, специалност "Международни отношения".

По-известна e като Пенелопе – модел, инфлуенсър и актриса. Красивото момиче участва в сериала "София ден и нощ". Малко след това постигна успехи в модните среди. 

Освен изявите й, от тази година Пенелопе може да се похвали и със собствена линия червила, чиито бранд носи името "Penelope de Glamour". 

Какво още разказва за себе си пред TrafficNews, вижте в следващото интервю:

От къде идва прякорът Пенелопе?

- Испанска е тематиката, като малка гледах много испански сериали, слушах латино песни, както и съм танцувала латино танци и така много исках да се казвам Пенелопе. Така се написах в Instagram и така ме знаят.

Разкажи ни как протича един твой ден, разбрах, че учиш испански.

- Сега тепърва започнах да ходя на уроци по испански език. За мен е много важно да обогатявам общата ми култура и тъй като съм пътешественик и обичам да изучавам култури, много ми беше интересна испанската култура. Зимата посетих Куба и така се запалих да уча испански. На уроци ходя, но съм сама в група, явно никой не е проявил интерес като мен лятото да учи испански. За мен така е по добре Иначе моето ежедневие много се мени.

Това лято ходя на испански език два пъти седмично, останалите два дни ходя на тренировки по бокс. През другото време се занимавам с реклама на артикулите, които ми изпращат, както и с PR на новия ресторант на приятеля ми в Свети Влас. Освен с пиара, помагам в ресторанта с каквото мога – то е едно прекрасно място, където можете да срещнете хубава интернационална кухня.

А къде живееш в момента?

- В момента живея в Свети Влас.

Защо толкова много криеш личният ти живот в социалните мрежи ? 

- Крия го, защото много вярвам в енергията на думите, вярвам и в собствената ми енергия, в енергията на лошите очи и затова пазя личния си живот.

Ревнив ли е приятелят ти?

- По принцип е ревнив, но не до крайна степен. Той уважава моята работа, радва се, че постигам успехи и доколкото той ми е казвал се гордее с това. Знае, че може да има хиляди погледи в мен, но моя поглед е само към него. Аз не му давам поводи за ревност.

Получавала ли си по-неприлични предложения от мъже, когато си излизала в женска компания или в социалните мрежи?

- Повечето хора знаят, че съм сгодена и не си позволяват да отправят предложения към мен, но дори и да е имало такива аз ги подминавам и дори не ги дочитам.

A кога ще има сватба?

- Не знам. Мисля, че това не е нещо, което трябва да се случи веднага и на всяка цена. В момента и двамата градим кариера и моментът според мен ще си дойде сам.

Как реагираш хорските приказки, че си с него само заради възможностите му?

- Честно казано в началото ми ставаше неприятно, тъй като знам колко много работя и колко усилия влагам. Но в един момент претръпваш към приказките на хора, коите не са от твоето обкръжениe. Eдна топка, когато ти я подават ти сам избираш дали да я вземеш или да я върнеш. Аз избирам да върна тази топка. Всеки човек е свободен, има право на мнение. Която и да бях пак щяха да го казват, така че вече не го приемам лично.

Сподели ни повече за работата ти и червилата Penelope de Glamour?

- Много съм щастлива от добрите отзиви, това много ме радва и ме кара да продължавам напред. Със сигурност ще имаме и нов проект, аз го градя в момента, може да се забави, но нов проект ще има. Засега останаха много малко бройки от червилата, почти изчерпани са. Естествено, аз ще обявя в страницата, когато вече останат последните сто бройки.

Имаше ли някой, който ти помогна да създадеш точния продукт, който искаше ти?

- Никой не ми е помогнал с идеята за това. Абсолютно всичко стартирах сама. Благодарна съм на мои приятели, които се занимават с италианска мода, те ме срещнаха с италианската фабрика, която създаде червилата. Фабриката е утвърдена вече от 60 години, работили са с доста световни марки и моите приятели ме срещнаха с тях, помагаха и с превод. Благодарна съм и на моя приятел, защото той през цялото време морално ме подкрепяше в това начинание, както и на всички мои близки.

Какъв ще бъде следващият ти продукт?

- Не обичам да казвам нещо преди да се е случило, засега ще го запазя в тайна. Аз не съм суеверна, но с червилата малко по-рано отколкото трябваше обявих и стана един голям бум. Тогава беше период на коледни и новогодишни празници и имаше едно забавяне, но накрая всичко се случи както аз го исках.

А с какво друго се занимаваш? Виждам, че постоянно рекламираш различни продукти?

- Всъщност това е основното, което правя. Червилата са като странично занимание. Основното, което правя, е да снимам, oсвен работата свързана с ресторанта в Свети Влас. Така, че времето ми е изцяло ангажирано.

Възможно ли е някой в България да се издържа от професията "инфлуенсър"?

- Абсолютно. Дори повече от един средно статистически работник у нас. Но това според мен е до време.

А ще продължаваш ли да работиш с Мегз?

- Не. Решихме, че така е по-добре. Пожелавам й много успех.

А ти самата очаквала ли си да постигнеш този успех, стремяла ли си се към него?

- Не съм се стремяла конкретно към това, защото Instagram тогава беше нова социална мрежа. Не вярвах, че някой би станал популярен чрез интернет. Аз съм просто един човек, който има усет за красиво направена снимка и влагам много старание и емоция в тези снимки.

Щастлива съм, че така се стекоха обстоятелствата, защото това е много приятна за мен работа, макар понякога да е много по-натоварващо, отколкото изглежда. Доволна съм от себе си. Никога не съм целяла и не съм се стремяла на всяка цена да бъда известна, на всяка цена да влизам в скандали, интриги. Напротив - винаги съм страняла от това нещо и съм пазила моето име.

Чувстваш ли се разпознаваема? Случвало ли ти се е хората да те спират?

- Да, обикновено много малки дечица. Дори съм учудена колко малки деца ползват Instagram и разглеждат моите снимки. Това ме прави много щастлива, но в същото време започвам да се замислям какво качвам и дали с това, което качвам давам добър пример. Дори понякога се обвинявам ако нещо съм качила, което не е в моралната ценностна система, която трябва младият човек да гради.