Село Лещен привлича голям брой туристи през последната година, показва справка на туристопотока, предоставена на TrafficNews.bg

По-голямата част от тях са пловдивчани. Селото се оказва и атрактивна дестинация за жителите на София и дори морските Варна и Бургас. 

Това място определено е прекрасно през всички сезони. Най-красивата гледка обаче може да получите, като се изкачите на склона с Глинената къща и погледнете отсреща към накацалите родопски къщи с каменни покриви. Дърветата между къщите допринасят за идилията.

Лещен е едно от най-добрите места в България за селски туризъм. Базата и условията, които селцето предлага на своите посетители, са от първокласно ниво, разбира се, съчетани с типичната атмосфера на възрожденско българско село. Може би никъде другаде в страната няма такава уникална симбиоза между възрожденска атмосфера и модерен комфорт. 

На един от хълмовете на Лещен е направена къща изцяло от глина, която обаче е обзаведена с всички удобства на съвременния свят. Разбира се, има възможност да наемете глинената постройка, като нощувката е около 120 лева. 

Снимка от наша читателка, вдъхновена от красивия Лещен:


Разположено e върху южния склон на Западните Родопи. Село Лещен е старинно селище със запазени стари български къщи. Голяма част от старите къщи в селото са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил и къщите се дават под наем на туристи. Лещен е идеалното място за почивка сред тиха и спокойна обстановка.

През четирите сезона на годината домакините предлагат различни начини за забавления и отдих – лов и риболов, излети в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново, бране на гъби и билки. В близост се намират етнографски комплекси Ковачевица, Долен и Делчево, Роженският манастир, Банско. София - Лещен - 194 км. Пловдив - Лещен - 147 км. Варна - Лещен - 531 км. Ковачевица - Лещен - 18 км. Банско - Лещен - 50 км.

Село Лещен е старинно селище със запазени старинни къщи. В края на 19 и началото на 20 век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза. Църквата „Света Параскева“ е от 1833 година.

В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година Лещен (Leschtène) е посочено като село с 59 домакинства и 200 българи.[2] През 1889 година Стефан Веркович („Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи“) отбелязва Лещен като село с 56 български къщи.

Топ 10 на прекрасни села, които са само на час-два път от Пловдив - ВИЖТЕ ТУК

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg