Овощна градина в район „Северен” се е превърнала в гробище за незаконни селскостопански животни. Пловдивчани са били посрещнати от шокираща гледка в тревните площи до ТЕЦ – Север – мъртво прасе, без задни крака и разпорен корем.

Наш читател се е натъкнал са гнусната гледка в петък. Той е бил в изостаналата овощна градина, за да бере шипки. Вървейки по импровизирания път между газ станцията към ТЕЦ-а и Рибарския институт, пловдивчанинът е бил шокиран от гледката на разчлененото прасе.

„Личеше си, че скоро е изхвърлено. Нямаше крака, плешката липсваше. Мухите вече го бяха нападнали и се носеше воня. Сигнализирах до район „Северен”, които ме прехвърлиха към Община Пловдив. Експерта ме помоли да подам и официален сигнал до спешен телефон 112. Подадох сигнала и това беше. Никой не ме потърси повече. Във вторник реших да отида да видя дали още е там прасето. Заварих същата гледка, но още по-гнусна. Вътрешностите бяха извадени, кожата наръфана и подута, а миризмата неистова”, разказа пред наш репортер пловдивчанинът.

Случката с прасето е преляло чашата му на търпение. По думите му перманентно животни се изхвърлят в овощната градина, както и навътре в нивите. С цялата си наглост, фермери хвърлят труповете на умрелия добитък до Рибарският институт. Все още до ведомството може да се видят костите на животните.

„Кости, карантия, дори цяло теле бяха изхвърлили до тополите до института. Дори не ди заравят. Тук няма кой да ги види. Влизат с коли, бусове и градината става перфектно място за гробище на незаконен добитък”, допълва пловдивчанинът.

Освен кости и трупове на животни, пространството е превърнато и в депо за незаконно изхвърлени строителни отпадъци. Дори в страни от пътя са намятани камъни, плочи и железа. Цели буци с цимент са натрупани навътре в овощната градина.

„Хората смятат, че когато е далеч от шосето, скрито между треви и дървета, никой няма да забележи. Грозно е, невъзпитано, просташко дори. Да не говорим за заразата. Мухите са накацали прасето, кучета са го хапали, лисици. Никой не знае дали животното не е болно, то дори не е от ферма, няма маркер”, допълни пловдивчанинът.

Как се отзовало прасето в градината тепърва ще се разяснява. По случаят е уведомен Общинският инспекторат, научи TrafficNews. Наш репортер се свърза с Агенция безопасност на храните. От там в лицето на директора д-р Михаил Кръстев, заявиха, че са наясно със сигнала.

„Случаят не е в компетенцията на БАБХ, а на Община Пловдив. Наш служител се е свързал с човека, който е подал сигнала, за да научим местонахождението на прасето. Предали сме цялата документация на Инспектората, които ще посетят мястото. Прасето ще бъде извозено за унищожаване, то не е регистрирано и маркирано. За хората, които работят в близост опасност няма. Дори животното да е болно, то не може да зарази човек”, заяви д-р Михаил Кръстев.