Камери, монтирани в тоалетните на две пловдивски гимназии, възмутиха учениците. Устройствата били поставени точно пред кабинките. Това споделили децата в свой сигнал, подаден до младежкия омбудсман. Те споделили, че смятат наличието на записващи устройства на подобни места за неудачно. В сигнала си те приложили и снимки, на които било видно местоположението на камерите - в предверието на санитарните помещения. 

"Те считат това за неприемливо, макар и вероятните мотиви за тяхното наличие точно там да са благородни, а именно: защита на живота и здравето на учениците и разкриване, предотвратяване и контрол на нарушения и престъпления. Въпреки това учениците смятат за местоположението на описаните камери за най-малко неудачно, а и допускат, че вероятно по този начин се нарушават правата им за неприкосновеност на личния живот", е записано в годишния отчет на омбудсмана.

Учениците са пожелали да бъде запазена тяхната анонимност. Не се споменават и имената на училищата. От институцията се обърнали към директорите с молба да предприемат необходимите действия, за да не причиняват притеснения и неудобство на възпитаниците си. Към писмата било приложено и становище от Държавната агенция за закрила на детето, касаещо видеонаблюдението в детски и учебни заведения. 

От своя страна, ръководителите на двете институции уверили, че са спазени всички законови разпоредби. Оказало се, че устройствата работят единствено по време на държавни зрелостни изпити, в съответствие с изискванията на МОН. Поне това заявили от ръководството на двете гимназии пред омбудсмана. Освен това, в обхвана им попадали единствено умивалниците. Те обаче не обхващали кабинките и не нарушавали личното пространство на децата, обяснили още директорите.