Пловдивският районен съд осъди подсъдимия Румен Станев на осем месеца лишаване от свобода.  Станев беше осъден на глоба в размер на 1000 лв., както и на  лишаване от право да управлява автомобил за срок от три години и осем месеца. 

Той беше признат за виновен в това, че на 13 февруари 2016 г. на  Карловско шосе преди разклона за Войнягово е управлявал  „Пежо” с концентрация на алкохол в кръвта 7.56 промила.

На 13 февруари 2016 г. свидетелят Керин управлявал автомобила си „Фолксваген Пасат” в посока  Пловдив. Когато приближил разклона за Войнягово, Керин видял, че срещу него се движел друг лек автомобил и с приближаването му той се принудил да извърши рязко маневра вдясно, за да избегне удара и разминаването между неговия автомобил и насрещния. След като Керин излязъл от колата си, отишъл до водача на другия автомобил- Румен Станев и установил, че той е във видимо нетрезвено състояние – лъхал на алкохол и залитал. В автомобила му имало бутилка алкохол.

Междувременно на тел. 112 са били извикани полицаи от РУ на МВР-Хисар, които веднага се отзовали на местопроизшествието.

Същите констатирали, че Румен  е в крайно неадекватно състояние и поради  това, че силно е лъхал на алкохол, са го изпробвали с техническо средство „Алкотест дрегер“ Пристигналите на място полицейски служители тествали с дрегер подсъдимия и техническото средство отчело 7.56 промила алкохол в кръвта му. Той  отказал да даде кръвна проба.

Румен Станев е заявил пред полицаите, както и на другия шофьор, че много съжалява за случилото се и че от предната вечер и на самия ден е употребявал алкохол, без да конкретизира вида и марката. Признал, че той е шофирал автомобила си. След това същият е отведен в сградата на полицията в Хисар, където на основание Закона за МВР е бил задържан за 24 часа. 

В съдебната зала Станев. изразил съжаление за постъпката си, признал се е за виновен, не е давал обяснения и не е споделил колко алкохол е изпил.   

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Окръжен съд Пловдив.  

След прочитането на присъдата съдът е взел спрямо подсъдимия мярка за неотклонение «Задържане под стража».

Станев е абсолютен рекордьор. Досега в Пловдив и областта не е залявян шофьор с толкова голямо количество алкохол в кръвта. Преди единадесет години, през 2005 година 67-годишният Петър Петров от "Столипиново" бе арестуван мъртвопиян, след като предизвикал катастрофа. Той обаче бе пешеходец. Според лекари концентрация в кръвта над 4 промила е смъртоносна. 

TNS.bg