Туристическият агент "Теско Груп", който ужили две семейства с близо 3000 лева, като взе парите, но не им осигури екскурзия, не изпълни обещанието си да върне парите на потърпевшите. 

За това съобщи една от измамените Ивелина Маркова. След даденото обещание от Васил Атанасов, управител на „Теско груп“, че парите за несъстоялата се екскурзия ще им бъдат върнати до края на месец ноември, жената все още таяла надежди, че ще се размине само с огорчението и разочарованието от провала на лятната отпуска. Това обаче се оказва химера, тъй като след множество обаждания, поредния път когато  Ивелина потърсила Атанасов, той я обвинил, че заради нея цели дни прекарвал в полицията и прокуратурата и не може да върне парите.

„Каза ми, че няма пари заради мен. Че съм му провалила бизнеса и не може да работи вследствие на това. Също така ми каза, че ако не спра да го търся, ще обяви фирмата в несъстоятелност и няма да си видя парите от него. Става дума за 2,774 лева, дори не искам обезщетение. Лъгах децата ми цяло лято, че ще отидат на екскурзия, а останахме разочаровани - почивката ни бе провалена и сме измамени с една голяма сума пари за нас. Искам си дадените пари…  не му искам стотинка отгоре, въпреки че така излиза, че съм дала един безлихвен заем. Господинът очевидно обаче ги е изхарчил, щом не ни ги връща вече месец“, това заяви за TrafficNews.bg Ивелина Маркова.

Потърсихме за коментар Васил Атанасов. Той не отрече думите на жената, но не ги и потвърди. Всъщност единственото, което държеше да се чуе от негова страна е, че бизнесът му е съсипан благодарение на семействата и публикациите на TrafficNews.bg

Той отказа да даде коментар защо до момента не е върнал парите и кога ще ги върне. Но се закани, че ще очаква да види каква информация ще излезе в медията ни и ще си търси правата по съдебен път.

Мъжът отказа да коментира каквито и да е подробности по казуса, като най-важната от тях е именно защо хора, които са платили за услуга и не я получават, трябва да се молят парите им да бъдат върнати, да бъдат лъгани в какви срокове ще се случи това и накрая да им бъде вменявана и вина, че отговорността за разпада на нечий бизнес е тяхна. Оклончиво спомена, че някога, ако и като има възможност, ще върне само разликата в парите /1941 лева/ между цялата сума /2774 лв/ и капарото /833 лв/, защото капарото го бил дал на "Емералд" - да си търсили парите от тях, посъветва мъжът.

Такъв съвет за парите от капарото е несъстоятелен, тъй като договорът за турситическия пакет е сключен между Васил Атанасов, като шеф на посредническа фирма, и семействата. Цялата сума от 2774 е преведена само и единствено на него и как той се е разпореждал с парите е негов проблем, а негово задължение е да върне всички пари за несъстоятала се почивка и нарушения договор.

Припомняме ви, че в края на септември семействата на Ивелина и Румен Маркови и на Гергана и Бисер Маркови трябваше да отидат с децата си на почивка в Турция, но това не се състоя. Те са подписали договор с Васил Атанасов, управител на „Теско груп“, който представлява „Емералд Травел България“.

Платили капаро и цялата сума за екскурзията в срок, но само няколко дни преди да заминат разбират, че резервацията им е отменена. Те разбират това не от управителя на „Теско груп“, който през това време е извън страната и никой от служителите му не вдига телефона, а от „Емералд Травел България“, които обясняват на семейството, че почивката е отменена, тъй като турагентът не е заплатил цялата сума, а само капарото.

В официално изявление на „Емералд травел България“ стана ясно, че туроператорът има влошени финансови взаимоотношения с туагента и че ще предяви съдебни претенции към него. По думите на Васил Атанасов, собственик на „Теско груп“, проблемът е възникнал заради негова вече уволнена служителка. След като се върна в България, той обеща да върне изцяло сумата на семейството, възлизаща на точно 2,774 лева.

Обещание, което е също толкова неизпълнено, колкото и договорът за екскурзия на семейството. Хората са пуснали жалба към прокуратурата и към Комисията за защита на потребителите, като и двете институции все още работят по казуса.