В твоя чест днеска ше излизам/ В твоя чест пълна чаша вдигам/ Последен шанс, после си отивам.... 

С този емоционален рефрен R&B певицата Сантра излиза на на сцената върху предния капак на полицейски автомобил. В клипа на песента "В твоя чест", в който тя "нарежда" гаджето си, което очевидно я е разкарало, действието се развива в няколко превозни средства - полицейска "Опел Астра", трамвай и метро. По някое време очевидно изнервената от предателството Сантра надрасква цялата полицейска кола с жълт и оранжев спрей. В този вид патрулката се движи със запалени сигнални светлини из нощна София.  

Клипът се върти от месец май в Youtube и вече има над 4 милиона гледания. Читатели на TrafficNews.bg обаче поставиха основателния въпрос - Правомерно ли е използван полицейския автомобил и това станало ли е с необходимите разрешения от министерството?

Репортер на TrafficNews.bg се зае да проучи въпроса и се натъкна на доста сериозни нарушения. Проверка в МВР показа, че всъщност полицията не разполага с "Опел Астра" с регистрационен номер  СА5766АР. Което означава, че колата не е полицейска. Тя обаче е брандирана с оригинални надписи и е с полицейска лампа.  Табелата обаче не е фалшива, а се води на товарен МАЗ, собственост на "Топлофикация София". Проверка в КАТ установява, че камионът не е спрян от движение, което означава че би трябвало да се движи с номерата си, а не те да се намират на някаква астра. 

Всъщност хората, направили клипа на парчето, са нарушили един куп закони и нормативни документи. 

Според член 345 от Наказателния кодекс  "Който си служи с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство, или със знаци, неиздадени от съответните органи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева".

Член 175 , ал. 2 пък казва че Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който е поставил или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право

Чл. 274а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който държи или носи формено облекло, служебни знаци или надписи в нарушение на Закона за Министерството на вътрешните работи, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба до петстотин лева.

Репортер на  TrafficNews.bg се свърза с Топлофикация София, за да разбере как регистрационна табела на техен камион се е озовала върху полицейска кола мента, обикаляща София, но от там все още отговор няма. 

Колкото до останалите нарушения, ще оставим полицията да си свърши работата. Все пак в брандовете и символите  са си нейни!

TrafficNews.bg