Претенциите на собственика на ресторант „Водопада” към терен на Бачковския манастир предизвикаха напрежение пред портите на Светата обител. Пред погледите на десетки богомолци днес там бяха разменени ругатни, а екшънът приключи с намесата на полиция и пристигането на място на шест патрулки, научи TrafficNews.

Ябълката на раздора се оказа паркингът с 23 места, който се намира точно пред заведението, в подхода към манастира. Дълги години той е бил държавна собственост, а от АПИ са го отдавали под наем на собственика на заведението Георги Паунов. Преди три години обаче от Бачковския манастир си възвръщат собствеността над имота. Изчакват да приключат наемните отношения на Паунов с АПИ и го отдават го под наем на фирма, която от днес трябва да започне да събира таксата за престой на автомобилите.  Паунов обаче не признава документа и неговите служители остават на работните си места на паркинга. Заради което влизат в конфликт с новите наематели. Паунов вика на помощ и охранителна фирма, за да защити претенциите си. 

„Ние имаме нотариален акт за имота. Имаме също писмено становище от АПИ, че нямат никакви претенции към този манастирски имот”, коментира игуменът на манастира Велички епископ Сионий.

„Въпреки това сутринта тези хора са се опитали да влязат в нашия имот с груба сила. Доколкото разбрах, е наета някаква охранителна фирма, която да изгони нашите наематели. Това доведе до нашата реакция и се наложи да се обадим на полицията”, допълни епископ Сионий.

Той заяви, че е имало реплики, заплахи и грозни епитети от страна на служителите на „Водопада”, които дори не е удобно да бъдат споменавани.  

"Беше много неприятно, тук имаше някакви мъже с вид на мутри. Целите татуирани. Караха се, крещяха. За тях нямаше значение, че са на свято място", разказват богомолци. 

 „Светите отци на църквата казват, че когато се стои или се възстановява манастир или храм, врагът на нашето спасение – дяволът, започва да строи от другата страна. И ако ние строим храм и се молим, дяволът започва да строи духовни руини. Защото Бог не му е дал власт да строи нищо на земята. И строейки тези руини, са му необходими хора, които да обслужват неговото нечисто служение и пъклен план срещу вярата. Много жалко, че точно в дните на Богородичния пост, в дните, в които всички сме призовани да живеем извънредно духовен живот с усилени молитви, въздържание, темата на нашата среща е отново сблъсъкът между тези, които строят за вярата и за народа, и тези, които заграбват за себе си и за своя облага”, коментира епископ Сионий.

Той обясни, че около манастира има още около 50 имота, които са заграбени, но се надява да си ги върнат и да служат за благото на манастира.  

Епископ Сионий ще си търси правата по съдебен път. Той се е принудил също да наеме охранителна фирма по примера на Рилския и Троянския манастир, която да охранява църковните имоти.

Георги Паунов обаче е категоричен, че все още е в правото си да използва паркинга. „Тази земя е републикански път и е изключителна държавна собственост. От 2011 г. аз го ползвам и поддържам. Никой не може, освен с решение на Министерски съвет, да придобие собственост върху него. Но игуменът Сионий по някакви обстоятелства се снабдява с констативен нотариален акт. Не може държавата и респективно аз да го ползвам десет години, а той да го придобие по давност”, твърди Паунов , който е смята, че правото да го ползва е негово. 

Той обясни, че не е имало ексцесии и негови служители не са обиждали духовни лица. 

„ Очаквам съдът законно да си свърши работата”, допълни Паунов.

Полицията е направила проверка на охранителите, наети от ресторантьора. Оказало се , че само един от тях е служител на охранителна фирма. Останалите са били с криминални досиета.