Около 95% от жертвите на домашно насилие са жени. При останалите случаи от 5% по-голямата част са възрастни мъже . Според наблюденията на експерти, въпреки търсенето на помощ към организации, до крайни мерки не се стига. Причината е, че става дума за хора на преклонна възраст, живеели в различни стереотипи.

По данни на фондация „Джендър алтернативи” , за да се стигне до консултации към тях, насилието е преминало пределната точка. Казусите обаче – така и не достигат до съдебна фаза.

През последните няколко години не са малко случаите на мъже потърсили помощ от организацията и по казуси, след тормоз от жените си. Той се изразява не във физически, а чисто психологичен.

Става дума за хора, претърпели развод. Тогава се стига до там, че жените упражняват емоционално насилие върху силния пол чрез децата им.  Хлапетата биват манипулирани и настройвани негативно към бащите си, отчуждавани и лишаване от право на посещение.

„Много е изкривена у нас теорията за родителство. Прието е, че винаги майката е най-подходящ в отглеждането на децата. Тя да решава всичко за децата. Това не е така – всеки случай е индивидуален и трябва да се подхожда спрямо ситуацията”, каза на пресконференция адвокат Милена Кадиева, управител на фондация „Джендър алтернативи” .

Тя представи и пример от последните дни. Става дума за младо семейство, което имат малко момиченце. Имат неразбирателство, което е провокирано от жената. Тя е от богато семейство и е със самочувствието, че властва над всички, включително над мъжа си и детето си. Освен това родителите й постоянно се намесват в семейните отношения и дори в бита.

„Те не са харесали още в началото зет си. Всеки ден има неразбирателство в семейството. Ежедневно се подмятат реплики, които дразнят мъжа. В същото време жената е крайно ревнива и дори се е стигнало да преследва половинката си до работното място. Следи дали пие кафе или обядва с някоя колежка, а ако и с 5 минути закъснее избухват скандали”, разказва адвокат Кадиева.

Двойката вече е разделена, но с това започва сериозният тормоз. Жената ограничава детето и не му дава да се среща с баща си. Момиченцето дори не е допускано до родителите на мъжа.

„Той не претендира за родителски права, но ще бъде заведен иск за определяне на режим за посещаване. Така ще се гарантира правото на бащата да има контакт с детето си. Сега се създават  емоционални връзки между родител и дете”, допълва Кадиева. 

От фондацията са се свързали с властната жена, за да я поканят на консултация и да изготвят споразумение за режима на срещите. От ярост, жената веднага е подала сигнал за домашно насилие срещу бившия си.

В момента в ход е процес, в който ще бъде доказан дали мъжът е насилник или жертва на жена си.

Оказва се, че има случаи, в които момчета се оплакват от домашно насилие от майките си. Свата дума за властни жени, които всячески контролират животите на синовете си. Не им позволяват да имат социален и личен живот, контролират излизанията им и финансите.

Подобен е бил казусът на двама братя от Пловдив, подложени на системен психически тормоз от майка си. Проблемът в случая е бил, че момчетата не са имали финансова стабилност, за да напуснат жената и да се отделят сами.

Заради властта на една жена, двойка от Пловдив е в процес на развод. Младите живеели у родителите на мъжа. Майка му постоянно се бъркала в отношенията им и накрая допринесла за края на брака.

По думите на експертите по време на епидемичната обстановка е отчетен бум на домашното насилие, както и ръста на делата за развод.

„Средно на месец имаме по 20 – 30 консултации с лица, пострадали от домашно насилие. Имаме и много висок ръст на разводи. Някои от тях са стигнали и до наказателни производства”, разказа адвокат Милена Кадиева. 

Бум на домашно насилие и разводи в Пловдив по време на изолациятаМъж пребивал половинката си почти всеки ден, карал 9-годишното й дете да гледа