Ако получите съобщението от "Пътна полиция" с глоба или призовка, не го отваряйте. Иначе рискувате съвсем сигурно данните от компютъра ви, мобилния ви телефон или таблет, да бъдат плячкосани и банковата ви карта да бъде нулирана. Още по-странното е, че имейлите всъщност изглеждат съвсем достоверни и се разпращат от имейл към домейна на МВР "opp@mvr.bg". 

"Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства", съобщиха директно от ГДБОП. 

От спецслужбата поясни, че става дума за активна СПАМ атака спрямо гражданите.

"Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата", посочиха от ГДБОП. 

Такава практика по изпращане на фишове от КАТ по мейл обаче не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. 

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители.

Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението. Потенциално възможно е обаче всичките ви данни да бъдат откраднати, а ако сте запаметили банкови карти и сметки, то изпразването им е повече от гарантирано.