Навярно всеки от вас е чувал, че да имаш майстор вкъщи се равнява на истинско бедствие. Мнозина са чували за магариите на строителите и главоболията, които създават на стопаните на апартаментите.Разбира се, от друга страна има хора, които вечно са недоволни от работата на строителите и всяко петънце или неравност се равнява на „калпава” работа.

TrafficNews.bg стана арена на такъв сблъсък, като собственик на апартамент и майстор взаимно се обвиняват кой е крив, кой е прав…

С редакцията ни първо се свърза жена, която твърди, че е потърпевша от пишман майстори под тепетата. Пловдивчанката, която живее и работи в Англия, наскоро си е закупили апартамент с половинката си до площад Шахбазян. Сградата била нова и било необходимо да се направят довършителни ремонтни дейности.

Нейна приятелка й препоръчала баща си - Сергей Ангелов, който бил с 30-годишен стаж в строителството. Речено - сторено. Майсторът и колегата му посетили обекта, договорили се и работата започнала. През това време читателката ни и приятелят й си заминали за Англия. За ремонта се координирали със строителя по телефона.

„Той обеща, че всичко ще е тип-топ, дадохме му аванс, още 200 лева за материали и си тръгнахме спокойни. В началото всичко беше наред. Налепиха плочките с колегата му и взеха да шпакловат - по негови думи. Разбрахме се да му плащаме на края на всяка седмица и така стана. Плащахме му три седмици, но нещата взеха да стават съмнителни, когато той за трети път поиска пари за материали. Ние вече му бяхме дали пари и бяхме купили почти всичко. Той трябваше да се взима фугин, шпакловка, лайсни и други дребни работи. На четвъртата седмица като се обади за пари, аз му казах, че искаме всички касови бележки и по-късно ги даде на бащата на моя приятел. В същото време ни направи впечатление, че той не е поправил грешките си от предната седмица, които беше обещал да оправи - няколко обърнати плочки в банята, таванът не беше отсечен, имаше някакви големи драскотини по стените, на някои места беше много лошо боядисано и т.н. За това му заявих, че като си оправи нещата, тогава ще си получи парите. Тези думи го ядосаха и той стана страшно агресивен по телефона. Взе да ме заплашва, че ако не му дадем парите, ще ми изпочупи плочките в банята”, разказа Драгомира.

Тя допълни още, че ден след разговора с Ангелов, приятел на мъжа й посетил апартамента. Тогава разбрали, че нещата, които уж са били свършени, дори не са започнати. От предоставените касови бележки за материалите, дори не е ставало ясно какво е купено, тъй като имало само крайни суми.

Читателката ни се обърнала за консултация към друг майстор. Последният посетил апартамента и констатирал, че боядисването и шпакловането са под всякаква критика. При премахването на контактните ключове, ясно е личало, че не е правена замазка, а стените са на оригинална такава.

„Ние се обадихме отново на баш майстора и го попитахме дали ще си оправи нещата или да търсим някой друг. Той каза, че няма смисъл да се мъчим и ние, и те с колегата му и ни, и да наемаме другия човек. На следващия ден щеше да си събере нещата и след това да ни върне ключа. Да, ама не. Веднага, след като  си събра нещата се обади да ни каже, че му дължим още 400-500 лева и като му ги платим, тогава ще ни върне ключа. Вечерта пак се обади и ни каза колко точно му дължим за всичката „свършена работа”. Дори каза, че ако му бях жена щял да ме пребие от бой! Аз си замълчах и на следващия ден отново изпратих приятел да смени патрона, защото баш майсторът ни беше заплашил, че ще ни строши плочките”, разказва още пловдивчанката.

Като оправдание за зле свършената работа, Ангелов споменал, че стените са криви и че изпълнителят на строежа си „оставил ръцете”.  

„ За нас вече е късно, но се надявам други хора да не попаднат на него, не само защото е некадърен, а защото е и нагъл. Още един бояджия видя как е боядисал и също каза, че не е шпакловал, а само ни е изхабил боята. След понататъшно разпитване излезна, че доста хора, които работят в тази сфера го познават и е известен с това, че обича да си пийва, мързи го да работи и е голям тарикат”, допълва Драгомира.

За съжаление тя и Сергей не са подписали договор за услугата, като причината била, че са приятели с дъщеря му.

Наш репортер се свърза със строителя. Той сподели, че дамата е пресирала работата, всекидневно го е притеснявала и проявявала претенции за всичко.

„Все още има работа по обекта. Нормално е да има дребни грешки, отстраними, но в хода на работата всичко се изглажда. Никога не съм крал плочки или други материали, нито ще го направа. Не съм заплашвал или обиждал. Заявил съм, че желая да ми бъдат заплатени останалите пари за труда – 400 лева. Тъй като сме близки, на дамата и приятеля й сме направили отстъпка. Кооперацията беше чисто нова, но ако видите стените, таваните и пода... едва сме смогвали да ги изправяме. Хора, които не работят в строителството не могат да разберат, колко е трудно”, заяви Ангелов.

Той сподели, че до момента е шпакловал и боядисал 71 квадратни метра. Обърнал е врати и е фугирал. За тази работа е било необходимо да се заплати за труд тези 400 лева, за които има претенции.

Сергей Ангелов добави още, че след края на строителните дейности, бившата му клиентка не е спряла да му звъни и пише съобщения. Случвало се е да го търси и сред нощ.

„Ще подам жалба срещу нея за психически тормоз. Тази жена не спира да ме търси. Аз съм категоричен, че трудът ми трябва да се заплати. Аз съм ходил с личната ми кола да пазарувам материали – до Коматево и Прослав. Издействал съм отстъпки в магазините. За тези разходи не съм й искал стотинка. Некоректна е тя, не аз”, споделя още майсторът.

„Ниски цени друг път. Даде ни едни цени и после, когато започна работа, взе да ги вдига. Боядисва за 7 лева на квадрат и каза, че ще сложи плочките за 20 лева на квадрат, а след това поиска 23 лева. Той сам предложи да си купува материали, защото знаел какво му трябва. В крайна сметка другите майстори в другите апартаменти не се оплакват от състоянието на апартаментите. Ние го закарахме в апартамента преди да го наемем и той знаеше много добре в какво състояние е”, коментира Драгомира.

В крайна сметка нови майстори са влезнали в апартамента.