Спазват ли се противоепидемиологичните мерки в УМБАЛ "Пловдив", където се предполага, че хората трябва да се лекуват, а не да инкубатор на зарази? Читател на TrafficNews разказа за абсурдна организация в бившата Окръжна болница, при която всеки посетител на болницата може да се сблъска с болен от коронавирус. Той посочи, че има и бум на заболелите от медицинския персонал в медицинското заведение.

"Как може такова безхаберие, такъв геноцид към всички, които са решили да потърсят медицинска помощ по една или друга причина?", пита нашият читател.

На него му се налага да отиде в болницата и се сблъсква с редица абсурди от първо лице. Още от вратата - няма отделен вход за ковид болни. За "отделяне" на асансьор е използвана бележка, лепната на стена за това кой асансьор трябва да се ползва от болни и здрави, но на практика всеки може да влезе навсякъде. Тоест отивате за преглед, лечение, посещение на близък, по спешност или за изследвания в УМБАЛ "Пловдив" хора и целият поток от хора - болни от коронавирус, здрави, с влошено състояние заради други болести - ще се движат заедно с вас.

Абсурдът обаче далеч не свършва с входовете. Оказва се, че за диагностиката на всички пациенти се използва една и съща апаратура, кабинет, персонал.

"За какъв чист и мръсен поток се говори навсякъде като чакахме 10 минути да мине човек от болницата с една пръскачка да дезинфекцирал, че качвали болен в Ковид отделението от рентгена или скенер, който се ползва от всички други болни - преминавайки целия коридор, по който минават всички пациенти?", пита възмутеният пловдивчанин.

Пловдивчанинът зададе и редица въпроси за това дали отделението, което е новосформирано в бившия хирургичен блок, отговаря на изискванията за инфекциозните отделения. Той сподели, че разговаряйки с персонал от болницата в коридорите, те му признали, че има огромно количество болни лекари и медицински персонал в болницата, а че в момента за хоспитализираните там пациенти с коронавирус се грижи едва 1 медик.

"Разбрах, че вече има вътрешни отделения, които не работят, поради заразен медицински персонал, а във въпросното Ковид отделение на 60 човека има 1 лекар, който не може да смогне. Дори Директорът и половина администрация била заразени и в това отделение", твърди той.

Отправихме всичките му въпроси към УМБАЛ - Пловдив. Попитахме ги за това какви мерки се спазват, дали наистина няма отделни входове и места за пациенти с коронавирус, дали се спазват противоепидемиологичните мерки стриктно на територията на болницата, ползва ли се обща апаратура за диагностика, колко са хоспитализираните от ковид-19 в болницата и колко лекари и друг персонал се грижат за тях? Колко са заразените от медицинския персонал в болницата с коронавирус.

От там ни съобщиха, че директорът на болницата отсъства и че отговорът по въпросите и сигнала изискват време. Когато получим становище по случая, TrafficNews ще публикува и гледната точка на управлението на болницата.