Едва ли има човек у нас, който да не е изпадал в омагьосания кръг на бюрокрацията. Всеки един е носи дузина папки от една стая в друга, от една сграда в друга, за да получи заветен изходящ номер и съответния документ месец по-късно.

Българското правителство вече 10 години се бори да въведе електронно правителство, по време на пандемията някои неща проработиха, но други все стоят на едно и също място. Плашещо е дори да се направи справка колко са били изхарчени за Е-правителството, а наш читател се сблъска с онлайн бюрокрацията, а след немалка битка с нея, той все пак се отказа.

Тук не става въпрос за нещо грандиозно като услуга, а за една винетка. Мъжът се е опитал днес да си закупи през сайта на БГ тол разрешителното за пътуването по републиканската пътна мрежа, но не е очаквал, че това ще му създаде толкова ядове.

„Два пъти се опитах да си закупя винетка през сайта на БГ ТОЛ. И двата пъти ми задържаха сумата през картата, но винетка нямам! Мина повече от час, сумата ми е задържана, но винетка нямам! Звънях в АПИ, оттам ми казаха, да се обадя в БГ ТОЛ, оттам никой не вдигна. Продължих – обадих се в Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, накрая дори в Министерски съвет… никой, нищо не знаеше! Тази винетка ми трябва, защото родителите ми  имат нужда да отидат и да си купят лекарства от аптеката, тъй като в тяхното населено място няма. Точно на изхода обаче има рамка на БГ ТОЛ, която ще ги глоби, ако нямат винетка. За това сега трябва да отида до комисионерите, за да си купя от тях винетка, защото държавният сайт не работи!”, каза пловдивчанинът.  

Ние също се обадихме в пресцентъра на АПИ, оттам ни препратиха към телефона на БГ ТОЛ, там обаче никой не вдигаше… Решихме да си спестим същия път, като на нашия читател, тъй като от въпросните министерства вероятно щяха да ни дадат същия отговор.

В сайта на БГ ТОЛ пък стои съобщението:

„Вътрешна грешка на сървъра. Със сървъра се случи нещо неочаквано, което не му позволи да извърши заявката. Извиняваме се.”

Или с няколко думи: еволюцията в БГ бюрокрацията прерасна от стайна в онлайн.