Потресаващи снимки и кадри на черна пелена, която покрива град Гълъбово, пуснаха в социалните мрежи местните жители.

Според тях замърсяването идва от разположения наблизо ТЕЦ "Брикел".  "Геноцид над Гълъбово", написаха възмутени граждани. 

"Все пак горим боклуците на Европа... А щом е за Европа и през трупове ще минем... ще газим нашия си, български народ. Няма град...град не се вижда", казва друг потребител в социалните мрежи.

"Брикел" ЕАД е известна като една от най-мръсните въглищни централи у нас. Миналата година държавата даде зелена светлина на инвестиционното ѝ предложение за използване на алтернативни горива, като биомаса, RDF (модифицирани горива, получени от отпадъци), нефтошисти и други отпадъци.

Trafficnews се свърза с представител на централата, който обясни, че в момента въздухът си е чист, а времето било слънчево. След уточнение, че случаят е от предишния ден, те обясниха, че в централата имало хора на работа до 16.15 часа. Така излиза, че всичко, което става след този час в централата не засяга по никакъв начин работещите там.

От РИОСВ – Стара Загора проверяват депото за неопасни производствени отпадъци на

„Брикел“ ЕАД, град Гълъбово. Контролът се извършва по повод излъчен репортаж в национална медия и постъпили сигнали тази сутрин в екоинспекцията за запрашаване на въздуха снощи в град Гълъбово от „Брикел” ЕАД.

 Данните от пункта за контрол на качеството на въздуха, който е в централната част на града, не показват превишения на средночасовите норми по контролираните показатели от 19 часа снощи до обедните часове на днес.