Измамници предлагат примамливи кредити за българи с "Божията помощ". Усилено се разпространяват съобщения в пловдивски и други нашенски групи в социалните мрежи за предлагане на суми до 10 000 000 евро. Офертите очевидно са преведени от чужд език - къде успешно, къде не толкова. 

За достоверност обаче се твърди, че кредитите се отпускат от "легитимна банка" - IBSI, която обаче при проверка се установява, че не съществува. Наглостта на предложението обаче не спира до тук, като офертата съдържа още един етикет за "достоверност" - кредитен анализатор на име Фредерик Вила. Такъв човек съществува и е известен и успешен швейцарски финансист и дори основател на банка, който със сигурност тъне в неведение в какво е замесено името му.

Освен ако не обърнете внимание на тези подробности, веднага може да се подведете от офертите за кредит. Те се рекламират от хора, които според написаното са щастливи и доволни потребители на финансовата услуга. С "Божията помощ" срещнали г-н Вила, който им предоставил паричната подкрепа. Пореден трик, за да ви уловят в ласото. Накрая пък е оставен френски телефонен номер, на който да пишете чрез съобщение, за да се сдобиете с парите. 

Проблемът на тези "легитимни" кредитори е, че вместо да ви отпуснат пари, те се опитват да ви ограбят. Как? По изпечен западноевропейски модел. Схемата е изключително популярна от Англия до Италия и обратно. Механизмът е повече от елементарен - при кандидатстване за исканата от вас сума трябва да попълните подробни онлайн формуляри освен с всичките ви лични данни, така и с банковите ви данни. Така че накрая и заплатата ви да отиде при измамниците. 

Въпреки правилото да не предоставят банкова информация, а и лични данни, мнозина все пак се доверяват и го правят, тъй като това е и условие при посещение в истинска банкова и кредитна институция. 

Наш репортер се свърза с един от измамниците и пробва да "изтегли" кредит. Накараха ни да предоставим данните си в онлайн платформа с неизяснен характер, сред които и информация за сметката ни. 

Съветваме ви да внимавате и да не се доверявате на никакви случайни възможности за вземане на сума пари, тъй като освен измамниците, които като истински мародери, ще ви вземат всичко, може да попаднете и на лихвари, които да превърнат живота ви в ад.