Статуята на Малката русалка на входа на пристанището на Копенхаген бе надраскана с думите „расистка риба“, съобщава британското издание „Гардиън”.

107-годишната статуя често е била вандализирана от протестиращи, както от  продемократични активисти, до организации срещу избиването на  китовете. Последният надпис върху статуята от бронз бе през януари, когато бе написано  "Свобода за  Хонконг".

.Копенхагенската полиция заявиха, че никой не е поел отговорност за последното нападение. „Считаме го за вандализъм и започнахме разследване“, заяви говорител.

Посещавана от милион туристи годишно, статуята, проектирана от скулптора Едвард Ериксен и по модел на съпругата му Елин, е създадена като почит към знаменитата приказка на Ханс Кристиан Андерсен за митичната дъщеря на морския цар, в която се влюбва принц и копнее да стане човек.

Досега протестиращите от Black Lives Matter са свалили статуи на исторически личности по целия свят, свързани с робството и расизма. Миналият месец статуята на датски мисионер, който  е изиграл главна роля в колонизацията на Гренландия, беше залята с червена боя.

В четвъртък активистите обвиниха датските служители, че не могат да признаят расизъм, след като властите заявиха, че убийството на мулат от двама бели мъже не е мотивирано расово.

Причина за вандализма е теза, че в приказките на Ханс Кристиан Андерсен присъстват „расистки елементи” в някои истории.