Фалшив сигнал за COVID-19 притесни жителите на пловдивското село Калековец. „Новината” за първи заразен в селото бе разпространена в социалните мрежи от Костадин Хаджийски. Вероятно профилът е фалшив, но въпреки това за кратко постът успя да стресне много хора.  

„Снощи се появи публикация от мъж на име Костадин Хаджийски, че в селото има заразен с коронавирус. Часове по-късно в друга група във Фейсбук се появи същата новина. Понеже няма сигнали или каквито и да е било постове от новини и т.н всички мислим, че новината е фалшива, но така се всява още повече паника в селото”, разказа читателка на TrafficNews.

Тя е категорична, че не това е начинът за разпространение на слухове, верни или не. И се надява компетентните органи да издират човека, който пуска фалшивите новини, и той да понесе наказание.

Припомняме, че според закона за извънредното положение, приет от парламента, санкциите за фалшиви сигнали за зараза са лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 хиляди лева. При второ нарушение  глобите ще са още по-строги - от 10 до 50 хил. лв.