Частен терен край Асеновград се превърна в незаконно сметище. Строители и жители на общината изхвърлят ежедневно отпадъците си в имот, намиращ се в непосредствена близост до разклона за тополовския път. За това сигнализира Трайко Бинев, който е един от тримата собственици на земеделската земя.

"Строителните фирми са натрупали огромни количества строителни отпадъци -тухли, бетонни плочи, колони, фаянс теракота, камъни, керемиди, гипсокартон, ненужна покъщнина. Впоследствие, окуражени от тяхната дейност, там започват ежедневно да пристигат по–малки камиони и цигански каруци. Гледката е ужасяваща - чували, пластмасови тъкани контейнери с боклуци, умрял полуизяден кон, бездомни кучета и какво ли не - истинска ЕКОКАТАСТРОФА!", разказа Трайко пред TrafficNews.bg. 

Боклукът бил стоварен за изключително кратък период от време. Всичко започнало през октомври 2019-а, когато там били стоварени първите боклуци. Собствениците обаче не са в състояние да се справят сами с проблема, споделя Бинев. Преди две седмици те са подали жалби до министъра на околната среда и водите Емил Димитров и кмета на Община Асеновград. Към този момент обаче те не са получили съдействие от институциите.

Наш репортер се обърна към пресцентъра на Община Асеновград, откъдето потвърдиха, че е постъпил сигнал от страна на един от собствениците на имота. 

"С писмото си той уведомява администрацията, че, поради неползване на земеделския му имот, същият се замърсява. Общината е взела под внимание сигнала и е изпратила отговор", обясниха от там. В писмото си градските власти се позовават на действащото законодателство, според което собствениците и ползвателите на земеделски земи са длъжни да ги опазват от ерозиране, замърсяване, засоляване, окисляване и други увреждания, както и да поддържат и повишават продуктивните им качестваа.

Съгласно закона, Община Асеновград няма как да поеме ангажимент към опазването и почистването на частен имот, обясниха още от администрацията.