Подписка заради опасен път стартираха хората от Брацигово, Розово и Равногор. Те са изпратили и жалба до министъра на транспорта, Агенция „Пътна инфраструктура” и Областно пътно управление, в която призовават институциите да се вземат спешни мерки за поддръжката на участъка от селата до Брацигово, преди да се е случил някой инцидент.

„Пътят е опасен за водачите и техните спътници”, алармираха TrafficNews живеещите в района. Планинският път, част от Републиканската пътна мрежа, е единствената връзка на хората с Пазарджик и с по-големите административни центрове. Въпреки това обаче не е поддържан. Обрасъл е от храсти и къпини, които пречат на видимостта на шофьорите и са предпоставка за пътнотранспортни произшествия.

„Пътят е тесен и планински, движението е затруднено от непочистените банкети, от които се стелят треви по пътното платно и го стесняват още повече. Това прави разминаването на два леки автомобила трудно, а какво остава за тежкотоварните, които не са рядкост поради наличието на дърводобив в района”, посочват жителите на двете населени места.

Освен непочистените банкети и канавки, над асфалта са надвиснали клони на дървета, които при първия снеговалеж ще бъдат стоварени на пътното платно. Ежедневно по този маршрут преминава и училищният автобус с децата от село Розово и няколко работнически автобуса. „Всички ние се чувстваме застрашени, когато се движим по непочистения път”, споделят хората.

Подписката се събира в местния Еврофутбол в Брацигово. Местните жители се молят в най-кратки срокове да бъдат предприети действия, за да се избегнат пътни инциденти, предизвикани от немарливо отношение по поддръжката на пътя. 

В отговор на запитване на TrafficNews, от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ отговориха, че тази година е изкърпена асфалтовата настилка на третокласния път Пещера – Брацигово – Равногор. „За по-добро отводняване на платното за движение при изхода на село Равногор в посока Брацигово в края на летния сезон са почистени 800 метра земен окоп. За осигуряване на добра видимост е почистена растителността около пътните знаци и в кривите на пътя. При осигуряване на средства Областно пътно управление – Пазарджик е в готовност да предприеме действия за почистване на крайпътната растителност, канавките и банкетите по цялото трасе на третокласния път”, посочват от АПИ.