“А така! 13-а стая, сам съм, супер е. Ей къде е. Тука ще спя, леглото е с колелца, ако нещо има - направо да ме вкарат в спешното. Ето тука има табела, че се забранява храненето на котки. Не че съм тръгнал, ама... И това е! Храна имам е къде - пражка шунка и айвар, и кисело мляко. Абе, общо взето, съм супер.” Това казва в клип, направен от него и пуснат в ютюб, варненският диджей Стилиян Ангелов, предаде "24 часа".

Мъжът предизвика вълна от възмущение у мнозина с пътешествието си до Испания и обратно по време на обявената от Световната здравна организация пандемия от коронавирус. В момента 47-годишният варненец е в УМБАЛ “Света Марина”, където продължава да се лекува в инфекциозното отделение.

На 15 март по време на поредния брифинг за журналисти шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски разказа историята на диджея и го определи като пример за безотговорно поведение. “Въпросният мъж от Варна миналата седмица хваща самолета и отива в Бергамо - центъра на епидемията в Италия, оттам в Барселона, после каца в София и с влак се прибира във Варна. За това говоря, дами и господа!”

После генералът обясни, че са издирени контактните с диджея лица. Във влака е бил сам в купе, но от БДЖ са изолирали вагона. Издирени и поставени под карантина са 21 човека и още 11 от самолета от Барселона до София. Във Варна мъжът е пазарувал в популярна верига магазини, пътувал е с такси, станало му лошо и сам е отишъл в болницата. В медиите бързо се тиражира новината за личността му.

Стана известна и целта на пътуването му. Стилиян имал служебен ангажимент - да озвучава сватба в Жирона, близо до Бaрceлoнa, на която българката Мариела е булката, а младоженецът е испанец. Той пътува до Бергамо и оттам за Барселона. На тази сватба Стилиян се заразява от майката на булката, но това той научава много по-късно. След като приключва с ангажимента си, Стилиян остава още няколко дни в града, където живее неговата майка. На 14 март каца на летището в София със самолет.

Изданието се свързва с негов познат, били заедно в самолета. Пожелалият анонимност мъж разказа, че е научил случайно за заболяването на спътника си и сам е отишъл в инфекциозната клиника във Варна. След няколко дни престой и две отрицателни проби той е освободен под домашна карантина.

В клипа си Стилиян не обелва и дума за негативната реакция на много българи относно пътуването му. На видеото той е усмихнат и е с предпазна маска. От кадрите се вижда какво си е купил за ядене, както и обстановката в бялата стая. Вижда се, че той е в добро състояние. Според запознати от стаята на Стилиян често се чува как пее през деня. Действията на мъжа бяха определени и от кмета на Варна Иван Портних като безотговорни. “Не искам да коментирам такава глупост”, каза той.

Стилиян Ангелов е син на известния от миналото легендарен футболист Пламен Христов, който почина преди няколко години. Живее сам и обича здравословния начин на живот. Негови приятели твърдят, че за него музиката е начин на мислене. Бил е диджей навсякъде по света, включително и в най-стария джаз клуб в Лондон, което определя като най-вълнуващия момент в живота си. В портфолиото си има и самостоятелен мултикултурен проект с народната певица Янка Рупкина. Наш репортер потърси мнение от РЗИ във Варна и от болницата за състоянието на Стилиян Ангелов, но не успя да получи такова.