Едно от изключително редките дела за купуване на гласове в България стартира днес в Пловдивския районен съд. На подсъдимата скамейка е 30-годишен пловдивчанин, който е обвинен, че преди местните избори  е предлагал по 30 лева за преференциален вот за кандидата за общински съветник на партия "ЗС Земеделски съюз Александър Стамболийски" Кирил Търев. Иван Димитров се яви в залата с жена си и сестра си, като изрично забрани да бъде сниман. 

"Съседът ми каза, че предлагали по 30 лева за гласуване. Аз първо не се заинтересувах,  защото знам, че всички политици лъжат, но после размислих. Обадих се на Саркис и го попитах за подробности" разказа един от свидетелите Тодор Котов пред съда. След няколко дни той се срещнал Димитров и му дал личните си данни. 

Самият Саркис Саркисян също даде показания, но се оказа че от октомври до сега е получил лека амнезия и доста от подробностите му се губят. В крайна сметка успя да се сети, че Котов първоначално е отказал трийсетачката, с мотива че "на циганите дават по 50, ние кви сме!?", а след това призна, че е щял да вземе парите , а след това да гласува по съвест. 

Димитров каза, че ще даде показания в края на делото, а то вероятно ще е следващото заседание , тъй като последния свидетел беше болен.

В залата така и не бе изяснен въпроса как точно полицаите са разбрали, че е имало схема за купуване на гласове, тъй като и двамата свидетели  заявиха, че не са подавали сигнали в полицията. Съдията изиска запис от телефон 112, на който бил подаден сигнал от името на Котов.

Вероятно сигналът е бил подаден от друга партия, но това едва ли ще се докаже в съда.

Защитата на Димитров, в лицето на адвокат Георги Сидеров  вероятно ще се опита да докаже, че парите предлагани от Димитров са били за застъпници на партията. В крайна сметка нито един от двамата не е получил обещаните суми, тъй като полицаите са ги разпитвали преди изборите. 

TNS.bg