Пълен абсурд събуди тази сутрин Белащица. Фирмите, чиято концесия за Кариерата изтече преди дни, продължават работната си дейност на пълни обороти.

Няколко патрула на полицията са край пътя и не позволяват на жители на Белащица да достигнат до кариерите, за да разберат защо там кипи дейност, която на практика е незаконна. По думите им те са заплашвани с арести, ако блокират пътя на тежката техника. 

Константин Георгиев, който е общински съветник от Пловдив написа в профила си, че тежка техника на „Европейски пътища“ отново дроби камъни, а камиони изнасят материала. Другата кариера - на "Холсим", също работи на пълни обороти. 

Когато няма държава. Когато някои се мислят за по-силни от хората. Кариерите работят на пълни обороти. Крадат държавен ресурс, и никой нищо не може да им направи. Къде са РИОСВ, ДАИ, полиция, Община Родопи, Областна управа..“, пише още Георгиев във профила си във Фейсбук.

В същото време част от хората блокираха пътя, а камионите се опитват да ги заобиколят.

Областният управител Йордан Иванов заяви, че е бил информиран, че тази сутрин кариерите са работили, а камиони изнасят материал.

„Уведомил съм вицепремиера Борислав Сандов и министъра на енергетиката Александър Николов за случая. Говорих и с директора на полицията, за да разгледат случая. Очаквам днес следобед Сандов да пристигне в Пловдив”, заяви Иванов, като допълни, че е започнала проверка.

Припомняме, че преди дни отново бе предизвикано напрежение между бившите концесионери и граждани, които бяха решили да отпразнуват края на работните дейности на кариерите със засаждане на люляк. Планът обаче бе осуетен, тъй като се оказа, че единственият път, който им позволява да стигнат до параклиса „Свети Спас“, е частен. Местните не бяха допуснати от охраната на фирмата. 

Днес се оказва обаче, че всеки повод за радост, че дейността на фирмите приключва с изтичане на договорите им, би бил адски безпочвен.

Малко по-късно областният управител Йордан Иванов потвърди, че теренът е със статут на частна собственост, но пътят не фигурира никъде, с което се предполага , че е незаконен. 

Очаквайте подробности! 

Йордан Иванов: Пътят, чиято бариера спря хората от Белащица, вероятно е незаконенДнес хората трябваше да отпразнуват края на концесията, като засадят люляци, но не бяха допуснати до карирерата