Пътят, построен от фирмата „Европейски пътища“ АД, за да осигурява достъп на техника до кариерите над Белащица е възможно да е незаконен. Това обяви областният управител на Пловдив Йордан Иванов, след като бе сигнализиран от местни жители, че не са допуснати да преминат през бариерите на фирмата, чийто договор на концесия изтече на 3 февруари.

Припомняме, че местните бяха организирали инициатива по облагородяване на прашните пространства, завещани от изкопните дейности на фирмите "Xолcим кapиepни материали Пловдив“ АД и „Европейски пътища“ АД. Днес те трябваше да засадят люляци и да се помолят за здраве в параклиса „Свети Спас“, който се намира в близост до кариерата.

Бариери спряха жители на Белащица в района на кариерите, на място е областният управител и полицияХора от селото от Родопската яка искаха да засадят цветя, за да отбележат края на изкопните дейности

Инициативата им обаче бе спъната от неочакваната подробност, че пътят се намира в частна територия. „Поискахме да се качим на параклиса „Свети Спас“, строен от дедите ни, но до който нямахме достъп заради кариерата. Оказа се, че не може да минем през това КПП. Изглежда, че оттук нататък планината е собственост на концесионера и ние нямаме достъп до параклиса“, заяви Павел Гемишев, част от местните, подели инициатива.

Става ясно още, че има осигурен друг път, който позволява на местните да преминат, за да стигнат до параклиса. Той обаче, едно на ръка, не е в добро състояние, второ, отново е затворен с бариера, но на другата фирма:

Имотът е частен. Пътят, който виждате отвъд бариерата, е наша собственост и е направен с цел да обслужва обекта ни. Знаете как се влиза в частен имот – със съответните разрешение от прокуратура и съд. Да заповядат господата с нужните документи и няма да имаме и не можем да имаме нещо против да ги допуснем. Не вършим нищо незаконно“, заяви пред TrafficNews Лазар Бекирвски - вътрешен контрол на фирмата концесионер.

Областният управител заяви, че ще продължи да търси отговор на въпроса как може да стигнат хората до параклиса „Свети Спас“:

„Без това да обезсилва аргумента на собственика, че имотът е частен, няма друга яснота как хората може да стигнат до горе. Имам уверението от директора на „Дирекция областна администрация“, че имотът е частен. Но този път не съществува там. Тоест евентуално можем да кажем, че е незаконен“, съобщи Йордан Иванов.

Камари с натрошени камъни пък съмняват местните, че има сериозно нарушение и се копае извън разрешената по договор площ. Това е още един казус, който предстои да се нищи.