Учебна бомба затвори гимназията в Чирпан, научи TNS.bg. В четвъртък служител от обслужващият персонал на СОУ "Пейо Яворов" намерил взривното устройство в склад до котелното помещение. На място ведната пристигнали полицаи, които направили оглед на помещението. Целият район е бил отцепен с жълта полицейска лента, а петък денят е бил обявен за неучебен.

"Пристигнаха служители от Министерството на отбраната, вероятно сапьори, които прибраха устройството в специален сандък, а по-късно са го взривили на военен полигон. Съобщиха ни , че бомбата е учебна, останала е от оборудване на някой от кабинетите бо НВО /Начално военно обучение/", коментира за TNS.bg директорът на жимназията Йордан Трифонов. 

Тази дисциплина се е изучавала във всички български училища преди 1998 година и в нея учениците са се запознавали с устройството на армията, как да действат по време на бедствия, аварии и нападение от вражеска армия, как да оцеляват при бомбандировка, как да стрелят с калашник, устройство на противогаза и прочее. По време на полевите обучения и в крас учениците са изучавали устройството на различни оръжия, боеприпаси и взирвни устройства. Едно такова явно е останало в гимназията след "димитализирането" й и е престояло там повече от 30 години. 

TNS.bg